Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Löneliv Lantbrukarliv Småbrukaliv

Löneliv Lantbrukarliv Småbrukaliv

Lönelivet, Lantbrukarlivet, Småbrukarlivet

En sak som jag har märkt den senaste tiden när jag träffar vänner och bekanta är hur stor klyftan är mellan oss och hur olika liv vi lever. Det är inget negativt, det är en reflektion över hur olika liv det går att leva. Så här ser jag på själva grunden.

Lönelivet

Du har lån på hus och bil(ar). Du har elräkning, matkostnader och massa andra löpande fasta kostnader.
Du arbetar för att tjäna pengar för att täcka dina kostnader. När du får in mer pengar har du råd med mer kostnader som du tar på dig.
En dröm om det stora ”breaket” med en bra ide, en bra webbshopp eller en företagside som lyfter kanske finns där. Här var jag för ca 3 år sedan.

Lönelivet är det ”vanliga” livet, det som du förväntas att göra och det som är normalt i en social kontext. Det enda som gör dig ”rik” är din löneförhöjning, din pensionsförsäkring och ditt boende. Att göra boendekarriär är vad de flesta gör, kontinuerligt ”byter” du upp dig till något bättre. Ditt boende blir större och lånen lika så. Ditt boende är värt miljoner på papperet men när lånen är betalda och nytt boende skall köpas så är pengarna snabbt slut.

På ditt arbete så arbetar du 100% eller 80% eller 50%. Det betyder att du har fullt skägg hela tiden, och att allt som inte passar din vardag betyder mer arbete. Ett extra oplanerat möte innebär att du tappar några timmars arbetstid som skall tas igen. Det blir övertid och arbete hemma. Du spenderar också en stor del av din tid på att transportera dig. Till och från arbete speciellt om du bor i en storstadsregion. Du vet att det är tid som inte kommer igen.

I lönelivet är du en konsument. Allt du äter och allt du behöver köps in för pengar du tjänat.


Lantbrukarlivet

De flesta jag pratar med misstar småbrukarlivet med lantbrukarlivet. Lantbrukarlivet kan sammanfattas som en blandning av lönelivet och småbrukarlivet. Som lantbrukare så lever du på att producera saker som du säljer. När du säljer saker gör du det till Lantmännen, till Arla, till Scan eller liknande. De saker du säljer till uppköpare får du minimalt betalt för och i butiken säljs de för hundratals kronor kilot om det är kött. Eller några få kronor om det är ägg.

Den gemensamma nämnaren är att du får smulor av vad det kostar i butik.

För att dra in pengar att leva på behöver du tjäna pengar så du behöver stora arealer som kostar pengar. Du behöver köpa in både besprutning och gödsel för att få bra skördar. Lantbrukarlivet är en livsstil de flesta föds in i, få startar ett lantbruk idag.
Lantbrukarlivet är maskin-, el- och dieselberoende till den rad att för varje kalori produkt som produceras så krävs det 10 kalorier att få fram den varan.


Det gör att för alla varor du producerar så lägger du en stor del pengar och energi på att ta fram det.

Som lantbrukare är du större konsument än vad du är producent. Visst, du producerar grödor eller animaliska produkter men du köper in stora mängder för att göra detta.

Småbrukarlivet

Detta kan egentligen sammanfattas med att du är nöjd med det du har. Ditt primära mål är att odla foder till djuren och att utveckla jorden på dina åkrar. Så länge dina djur har man så har du mat. Genom att du fokuserar på att förbättra jorden på dina åkrar så får du tillräckligt bra skördar. Du kommer troligen upprätthålla de gamla lantraserna och sorterna, oavsett om det år råg, kaniner, vete eller grisar. Alla dessa har det gemensamt att de ger mindre skörd/avkastning – men är mindre känsliga för skadedjur, torka, väta etc. De är härdigare och klarar sig bättre.


Genom att vara nöjd med vad du har så förtar du dig inte. Det innebär att du också klarar dig genom svårigheter med till exempel missväxt då din besättning inte kräver så mycket. Hela din gård består v kretslopp. Matresterna går till grisarna och hönsen som blir feta och glada. När du äter en gris så tar du tillvara på istret för att få stekfett till exempel. När du ätit behöver du bajsa och kissa. Kisset sprider du på åkrarna på våren och bajset komposterar du till världens bästa jord som du sår i.
Du lägger alltså inga pengar på dina djur och dina grödor vilket gör att du inte har kostnader där.

Att inte ha kostader är också en bra sammanfattning av småbrukarlivet. Visst, fastighetsskatten, försäkringar och internet behöver betalas. Du vill nog ha några kronor över till konsumtionsvaror med. Men du har inte huslån. Billån. Kostnader för gödsel/besprutning/utsäde. I en värld där du behöver spendera oförståerligt lite pengar så blir behovet av att arbeta för pengar väldigt litet, troligen obefintligt. De få pengarna du behöver kommer du kunna dra in ändå.

Småbruk präglas av manuellt arbete där människor gör arbetet i liten skala där det annars behövs maskiner för att göra i stor skala i det industriella lantbruket

Som småbrukare producerar du saker och du kommer troligen lämna efter dig mer än vad du startade med.

Oktober är skördemånad vad gäller rotfrukter. Här är det kålrötter som får lämna sitt hem i jorden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *