Gör mesofil syrakultur

För att göra ost behöver du mjölksyrakultur

Så här gör du en bra mesofil starter

Värm mjölk till 90 grader och håll tempen i 10 min. Detta steriliserar mjölken.

Kyl mjölken (i vattenbad) till 22 grader.

Tillsätt 3-5 % filmjölk (så färsk som möjligt). Har du 1 liter mjölk tillsätter du 0.3-0.5 dl filmjölk. Räkna om så det passar din mjölkmängd.

Låt stå i rumstemperatur och mogna över natten (ca 18-19 timmar). Har du pH mätare skall du sikta på pH 4.4-4.5.

I kylen kan du förvara startern upp till en vecka.

Mjölksyrabakterier överlever frysning (men inte uppvärmning) så ett tips är att frysa in starter i block om en deciliter och tina det du behöver vid användning.

Hjälpredan får ju självklart provsmaka och kontrollera att allt stämmer.

Mattias
Mitt i omställningen från löneslav till självförsörjande småbrukare med fokus på hantverksmässiga metoder Redigerar podden. skriver på http://madprepper.nu (prepping/förberedelse) http://skitjakt.nu (jakt och vapenlagstiftning) http://mattiashandley.se (mina tankar. Här kommer jag skriva om mina tankar och ideer vad gäller småbruk, lantbruk, skogsbruk och jordbruk. Drömmer om: att köra med oxar på gården