Keso

Keso är ganska lätt att göra. Räkna med att du får ut 10% keso från mjölk mängden.

Receptet

Börja med att hetta upp mjölken till 30 grader

Tillsätt filmjölk, låt det vila. Tillsätt löpe, låt det vila.

Skär sedan ostmassan i kuber

När massan vilat skall du röra försiktigt och långsamt hetta upp massan till 40 grader.

Sedan är det dags att röra i 40 min

När du är färdigrörd s kall du filtrera bort vasslen

Spara vasslen, den kan användas till mycket

Skölj sedan keso massan i kallt vatten.

Paketera keson på lämpligt sätt

Det blev 1 kg keso av 10 liter mjölk och kvar blev ca 8 liter vassle

Mattias
Mitt i omställningen från löneslav till självförsörjande småbrukare med fokus på hantverksmässiga metoder Redigerar podden. skriver på http://madprepper.nu (prepping/förberedelse) http://skitjakt.nu (jakt och vapenlagstiftning) http://mattiashandley.se (mina tankar. Här kommer jag skriva om mina tankar och ideer vad gäller småbruk, lantbruk, skogsbruk och jordbruk. Drömmer om: att köra med oxar på gården