Tusenåriga ägg eller century eggs

Eller centennial eggs eller millennium eggs eller eller eller… Kärt barn har många namn.

Traditionellt så görs century eggs genom att du lagrar äggen i en blandning av aska och kalk. Detta höjer nämligen pH nivån kring ägget till över 12 och då händer spännande saker som att proteinet gelatiniseras och blir genomskinligt.

Så gör du tusenåriga ägg

Du behöver:

  • 50 gram kaustik soda
  • 50 gram salt
  • 1 liter vatten
  • Ägg
  • En plastbehållare med lock

Ta plastbehållare. Mät upp 50 g kaustik soda

Kaustiksoda är aggressivt. Undvik att andas in det. Läs varningstexten på förpackningen

Samt 50 g salt och häll det i plastburken

Salt. Häll i de torra ingredienserna först för att undvika stänk från kaustiksoda

Häll i vattnet och rör om så att allt löser sig. Lägg sedan i äggen (försiktigt utan att det stänker).

Äggen i salt/kaustiksoda lösningen

Äggen behöver inte täckas av lösningen.

Vill du läsa den kemiska förklaringen av processen så gör du det på YumofChina

Stäng locket och lagra i rumstemperatur i ca 3 veckor.

After three weeks, open the container and check the progress by tapping one egg to see how much it has firmed up. If the egg white is solid, remove it and rinse it, then place it back in the container with the others for one more week

Den färdiga produkten kan du lagra i rumstemperatur i månader.

Mattias
Mitt i omställningen från löneslav till självförsörjande småbrukare med fokus på hantverksmässiga metoder Redigerar podden. skriver på http://madprepper.nu (prepping/förberedelse) http://skitjakt.nu (jakt och vapenlagstiftning) http://mattiashandley.se (mina tankar. Här kommer jag skriva om mina tankar och ideer vad gäller småbruk, lantbruk, skogsbruk och jordbruk. Drömmer om: att köra med oxar på gården