Självförsörjning
Att leva självförsörjande är egentligen en utopi. I de flesta kommuner så hardu krav på sophämtning och slamsugning/avlopp.
Utöver detta är detdin egen bekvämlighetsnivå som styr. – – Vill du elda för värme och varmvatten?
– Vill du använda el eller eld när du lagar mat?
Sedan kommer alltid frågan:
”Hur självförsörjande är ni” vilket är svårt att svara på. Men om du tar din nuvarande kostnadsbudget för resor, arbete, el, vatten, sophämtning, försäkring och mat och jämför vad du producerar själv och vad du behöver köpa så hardu en uppfattning om din självförsörjningsgrad.
Självhushållning
Självhushållning är ett begrepp som har gått från en självklarhet på 1950talet till något som nästan beskriver en eremit utan vilja till kontakt med yttervärlden av idag.
Inget kunde ju vara mer fel. Självhushållning går ut på att du producerar dina egna råvaror i form av kött, mjölk, spannmål, rotfrukter, grönsaker, örter, bär, frukt och allt annat du behöver.
Du kommer inte bara lagra dessa för konsumtion senare, samt utsäde, utan du kommer förpacka och förädla dessa.
Det mesta är för din egen konsumtion och även för byteshandel. Har du stort överflöd kan du ju även sälja detta i till exempel rekoringar.
Tillsammans -hushållning
Självhushållning har fått en lite ful innebörd på sistone.
En självhushållare är inte en ensamvarelse utan lust till kontakt med andra, inget kunde vara mer fel.
En självhushållare vet att ensam är inte stark och att det krävs en by för att fostra ett barn.
Det är faktiskt ett modernt påfund att alla skall äga sina egna saker. Förr hjälptes byn åt att göra större arbeten och tillsammans växte de. Någon hade alltid den saken andra behövde oavsett göromål.
Men nu pratar vi allt mer om tillsammanshushållning för att förtydliga att vi vet att det är många som tillsammans bor och lever i en by och som tillsammans skapar något större än dem själva