Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen

Bloggen

Snabba frukostfrallor

Älskar att baka mina snabba frallor till frukost. Så gott med nybakt bröd! Gör så här. Kvällen innan. Plocka fram en bunke, gärna en som har ett lock till, och kolla att den får plats i kylen. Ställ bunken på din köksvåg och häll i: 500 ml ljummet vatten 2 tsk torrjäst, (=1/2 påse) eller 25 g färsk jäst. 12 g (2 tsk) honung eller… Läs mer »Snabba frukostfrallor

Enkla stekpannebrödet

https://www.youtube.com/watch?v=9QU1WfybSu8 Ingredienser: 250 ml varmt vatten 1 matsked socker 7 gram torrjäst 450 gram mjöl 30 ml vegetabilisk olja Går så här: Häll 250 ml varmt vatten i en skål och blanda i 1 matsked socker och 7 gram torrjäst. Rör ordentligt. Täck med handduk i 10 min och låt jästen aktiveras Rör och häll i 1 tesked salt som du blandar ut. Tillsätt 450… Läs mer »Enkla stekpannebrödet

Årets Norrlandsvisionär 2022

Vi är nominerade till priset Årets Norrlandsvisionär. Norrmejerier har utsett oss som en av fyra ideer som de tycker står ut lite extra. Vår ide är: Småbrukarutbildning i Norr Juryns Motivering: På landsbygden i Norrland finns nedlagda gårdar och igenvuxen mark som kan nyttjas på ett bättre sätt. Samtidigt drömmer många småbarnsfamiljer om att flytta ut på landet, vara mer självförsörjande och leva klimatsmart. Med… Läs mer »Årets Norrlandsvisionär 2022

”Som Subway” baguetter

8 st 100 g jäst10 dl vatten, ljummet32 g salt (4 tsk)60 g rapsolja (4 msk)1590 g vetemjöl (26,5 dl) GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i degbunken. Häll i vattnet och vispa runt tills jästen lösts upp. Häll i salt och olja. Starta degblandaren och häll i mjölet i omgångar. Blanda ihop allt till en smidig deg. Låt maskinen knåda degen ca 10 minuter… Läs mer »”Som Subway” baguetter

Koka buljong eller soppa

När du tillagar kött så välj kött med benet kvar. Maten blir alltid godast så. Resterna tar du tillvara på. Dagen efter så kan du koka soppa eller buljong. Tillvägagångssättet är det samma, det tar bara olika lång tid. Lök, vitlök och morot är den heliga treenigheten som bas.Lägg dem i kastrullen som du skall koka soppan/buljongen/fonden. Tärna fint, börja med lök och morot som… Läs mer »Koka buljong eller soppa

Fantastiska tekakor

Nu tänkte jag bjuda er på receptet på mina fantastiskt goda tekakor. De är inte bara goda utan också härligt enkla att göra, och bakas rätt snabbt. Gör så här Blanda havregryn och hälften av mjölken i en kastrull. Rör om och koka till en gröt. Rör ner smör, sirap och salt. Låt gröten svalna. Rör ut jästen i degbunken med resten av mjölken. Häll… Läs mer »Fantastiska tekakor

Lufttorkad skinka

Lufttorkad skinka är en härlig delikatess. Du kan göra det själv istället för att köpa, men det är en ganska lång process. Så här gör du: Receptet är hämtat från Bjärhus Gårdsbutik och Chark i Skåne. Ingredienser: En hel skinka med ben och mycket fett från en äldre gris (sugga) Saltblandning:grovt salt 80 %Nitritsalt 18 %Socker 2 %Askorbinsyra, 20g till 5 kg salt Gör din… Läs mer »Lufttorkad skinka