Bloggen

Årets Norrlandsvisionär 2022

Vi är nominerade till priset Årets Norrlandsvisionär. Norrmejerier har utsett oss som en av fyra ideer som de tycker står ut lite extra. Vår ide är: Småbrukarutbildning i Norr Juryns Motivering: På landsbygden i Norrland finns nedlagda gårdar och igenvuxen mark som kan nyttjas på ett bättre sätt. Samtidigt drömmer många småbarnsfamiljer om att flytta ut på landet, vara mer självförsörjande och leva klimatsmart. Med… Läs mer »Årets Norrlandsvisionär 2022

”Som Subway” baguetter

8 st 100 g jäst10 dl vatten, ljummet32 g salt (4 tsk)60 g rapsolja (4 msk)1590 g vetemjöl (26,5 dl) GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i degbunken. Häll i vattnet och vispa runt tills jästen lösts upp. Häll i salt och olja. Starta degblandaren och häll i mjölet i omgångar. Blanda ihop allt till en smidig deg. Låt maskinen knåda degen ca 10 minuter… Läs mer »”Som Subway” baguetter

Koka buljong eller soppa

När du tillagar kött så välj kött med benet kvar. Maten blir alltid godast så. Resterna tar du tillvara på. Dagen efter så kan du koka soppa eller buljong. Tillvägagångssättet är det samma, det tar bara olika lång tid. Lök, vitlök och morot är den heliga treenigheten som bas.Lägg dem i kastrullen som du skall koka soppan/buljongen/fonden. Tärna fint, börja med lök och morot som… Läs mer »Koka buljong eller soppa

Fantastiska tekakor

Nu tänkte jag bjuda er på receptet på mina fantastiskt goda tekakor. De är inte bara goda utan också härligt enkla att göra, och bakas rätt snabbt. Gör så här Blanda havregryn och hälften av mjölken i en kastrull. Rör om och koka till en gröt. Rör ner smör, sirap och salt. Låt gröten svalna. Rör ut jästen i degbunken med resten av mjölken. Häll… Läs mer »Fantastiska tekakor

Lufttorkad skinka

Lufttorkad skinka är en härlig delikatess. Du kan göra det själv istället för att köpa, men det är en ganska lång process. Så här gör du: Receptet är hämtat från Bjärhus Gårdsbutik och Chark i Skåne. Ingredienser: En hel skinka med ben och mycket fett från en äldre gris (sugga) Saltblandning:grovt salt 80 %Nitritsalt 18 %Socker 2 %Askorbinsyra, 20g till 5 kg salt Gör din… Läs mer »Lufttorkad skinka

Dokumentärcirkel

Vi tänkte bjuda in er lite nu och då till att titta på en specifik dokumentär. Vi kommer sedan diskutera dokumentären i podden utifrån vårt småbrukarfokus. Där vill vi jättegärna ha din återkoppling om vad just du tyckte om dokumentären. I början så kommer vi köra textbaserat sådet är bara att skriva vad du tyckte om dokumentären så tar vi upp det. Vi kommer titta… Läs mer »Dokumentärcirkel

Skön småbrukarlunch idag. Ärtsoppa med fläsk.

Ärtsoppa med fläsk är en mättande och god soppa med ingredienser som kan odlas överallt i Sverige. Tillvägagångssättet är enkelt: Ärtor som får ligga i blöt över natten, får sedan koka tillsammans med lök, grönsaksbuljong, vatten och timjan. Det blir en god ärtsoppa! Allt går att odla hemma även för dig som odlar i liten skala. Buljongen kokar du själv. När du har grönsaksrester fryser… Läs mer »Skön småbrukarlunch idag. Ärtsoppa med fläsk.

Vad menar vi med arbetsamt liv?

Vi använder ju taggen #arbetssamtliv på Instagram och pratar om att vi driver ett småbruk med fokus på hantverksmässiga metoder. Här är ett bra exempel. Hade en ensilagebal (väger500-600 kg) på släpkärran som gick hyggligt lätt att rulla ner. Tänkte ”jag tar traktorn” men min arbetskompis Grålle från 1952 ville inte starta. Sagt o gjort, fram med ett spett, för att övertyga ensilagebalen att röra… Läs mer »Vad menar vi med arbetsamt liv?