Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen

Bloggen

Att göra yoghurt och fetaost

Det blev mejerikök för min del idag och beställningen var yoghurt och fetaost. Yoghurt är egentligen ganska enkelt Vid behov, värm mjölken till kroppstemperatur. Separera mjölk och jobba vidare med den separerade mjölken. Värm till 80 grader (tunn yoghurt) eller 90 grader (tjockare yoghurt) Ta av värmen, kyl så snabbt som möjligt ner till 40 eller 46 grader (tunnare / tjockare yoghurt). Rör inte. Tillsätt… Läs mer »Att göra yoghurt och fetaost

Rökning

Fokuset har legat på Röken idag. Vi har ca 30 kg fläsk som saltas och nu skall rökas. Vi röker med al, det gulaktiga träslaget i vedboden, och det knepiga är att få igång det hela. Rebecka och Jag startade Röken och hängde in allt kött. Processen tog betydligt längre tid än vad jag trodde men efter ett tag var allt igång. Den som röker… Läs mer »Rökning

Wild Boar Beef Jerky

Jerkey är kött skivat i tunna skivor som sedan marinerats (ev kryddats) och sedan torkats. Du kan i princip göra jerky på vilket kött som helst men tänk på att bakdelskött har mindre sega fibrer vilket gör bakdelskött mer lämpligt till just detta. När du gör första gångerna är nöt, älg eller vildsvin bra köttval. Så gör du beef jerky Skiva köttet tunt Kött är… Läs mer »Wild Boar Beef Jerky

Bresaola på älginnanlår steg 1

Tänkte jag skulle göra lite egen breasola så med lite tips från hyggliga Christer på Köttkoma så startade jag. Minsta innanlårbiten jag hittade i frysen var ca 3 kg vilket fick tina långsamt i cold room.När det hade tinat frågade jag om vi har nitritsalt, och fick en påse saltpeter att blanda i saltet. Saltpetern omvandlas till nitrit med hjälp av salt och köttsafter, googla… Läs mer »Bresaola på älginnanlår steg 1