Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Bresaola på älginnanlår steg 1

Bresaola på älginnanlår steg 1

Tänkte jag skulle göra lite egen breasola så med lite tips från hyggliga Christer på Köttkoma så startade jag. Minsta innanlårbiten jag hittade i frysen var ca 3 kg vilket fick tina långsamt i cold room.
När det hade tinat frågade jag om vi har nitritsalt, och fick en påse saltpeter att blanda i saltet.

Salt och saltpeter

Saltpetern omvandlas till nitrit med hjälp av salt och köttsafter, googla så ser du.

Nitritsalt blir det

Med grovsalt, lite finsalt och saltpeter väl blandat i en burk så raidade jag gårdens torkade kryddor till grovkryddningen. Salvia, dragon, rysk dragon, mejram, paprikapulver och vitlökspulver skakades runt i burken.

Mortla örter med lite salt så ökar du smakerna

Efter det så putsade jag köttet (renset hamnade i en godisburk till Zita, eller så går det till hönsen) och masserade in saltkryddningen.

Bresaola och köttrens

Nu skall köttet vila i cold room i fyra dagar (vänds två gånger per dag) tills dess att det är dags att finkrydda.

Har redan börjat samla på mig goda kryddor för finkryddningen som vitlök, chili, sezhuanpeppar och en okänd ört som luktade och smakade lite mynta aktigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *