Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Mjuksmör när en vill komma undan lite billigare

Mjuksmör när en vill komma undan lite billigare

Idag har jag gjort mjuksmör. Mjuksmör är bredbart smör att ha på mackan. Bredbart direkt från kylen, som det smöret en köper i butik.

Mjuksmör

Att ha Bregott på mackan, eller Norrgott som vi har här uppe, har blivit en lyx med dagens matpriser. En stor låda, 600 g ligger runt 70 kr. I ett hushåll där det går åt mackor, blir det snabbt en lyxkonsumtion.

Har en inte råd, är det enkelt att köpa någon form av lättmargarin eller kanske Flora, som ligger väsentligt mycket lägre i pris. Förut köpte jag alltid Flora, tills jag insåg att det innehåller Palmolja. En tillsats för att göra margarinet billigare men som enligt mig inte har något alls att göra i vår mat. Jag gjorde där och då en undersökning. Vände och kollade all varianter av smörgåsmargarin/smör som fanns och insåg att Bregott var det enda utan Palmolja.

Sedan dess har jag bara använt mig av Bregott. Numer bor jag i Norrland så då blir det Norrgott, vilket är lite mer norrländskt men precis lika gott och innehåller inte ett spår av Palmolja.

Handla på extrapris

Sedan priserna började stiga markant i butikerna så har jag hållit koll på priserna överlag. Jag handlar nästan bara på extrapris, och då köper jag flera förpackningar, så sparar jag in pengar. Som förra veckan när snabbkaffet var nedsatt med nästan 30 kr/frp. Då köpte jag 10 st.

Arlas familjefavoriter (ost) var nedsatt till 65 kr/kg istället för ordinarie pris 117 kr/kg. Ost i vacpac går utmärkt att lagra så jag köpte runt 5 kg av olika sorter. Osten funkar ju även att riva om en vill och riven kan man förvara den i frysen.

Men tillbaka till mjuksmöret. Om en ask på 600 g smörgåsmargarin/smör kostar 68 kr så motsvarar det ett kilopris på 113 kr. Mitt Mjuksmör är enkelt att göra och kostar 69.5 kr/kg. En viss prisskillnad alltså.

Jag har konstaterat att bland extrapriserna är det mycket sällan extrapris på just vettigt smör att ha på mackan. Däremot är det ofta extrapris på smör i 500g frp. Alltså sånt stenhårt som man behöver ha framme för att det ska gå att bre. Det gör det svårt att köpa smör till mackan enbart när det är extrapris, med långt mellan tillfällena. Det är just då man ska göra mjuksmör istället.

Köp smör i 500 g paket när det är på extrapris. Här där jag bor kommer de var och varannan vecka för ca 50 kr st. Lägg dem i frysen så kan du köpa många. Du behöver också rapsolja. Jag brukar köpa Icas i 2 l dunk. Då kostar den 69 kr vilket blir ca 3,5 kr/dl

Mjuksmör

500 g smör, rumsvarmt
270 g / 3 dl Rapsolja
100 g / 1 dl vatten, kallt
salt

När du behöver mjuksmör och det inte är nåt extrapris i butiken så tar du fram en förpackning smör ur frysen och lämnar den framme en dag. Min stod framme i 2 dagar, det går det också. Det beror ju helt på hur varmt du har det hemma.

När smöret är riktigt mjukt så skiva ner det i en bunke.

Skiva ner smöret i en bunke


Ta fram elvispen och rapsolja och vispa ner 3 dl rapsolja i smöret, en dl i taget.

Vispa ner rapsolja


Vispa också ner 1 dl kallt vatten. Det behövs inte men drygar ut smöret lite och sänker fetthalten.
Vispa ner lite salt om du vill.

Vispat mjuksmör


När smöret är klart så fördela i någon praktisk plastlåda och ställ in i kylen. När det kallnat är det färdigt.

Mjuksmör i plastlådaDu kan självklart steka i detta men uteslut då vattnet när du vispar ihop smöret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *