Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Årets Norrlandsvisionär 2022

Årets Norrlandsvisionär 2022


Vi är nominerade till priset Årets Norrlandsvisionär.

Norrmejerier har utsett oss som en av fyra ideer som de tycker står ut lite extra. Vår ide är:

Småbrukarutbildning i Norr

Juryns Motivering: På landsbygden i Norrland finns nedlagda gårdar och igenvuxen mark som kan nyttjas på ett bättre sätt. Samtidigt drömmer många småbarnsfamiljer om att flytta ut på landet, vara mer självförsörjande och leva klimatsmart. Med stor passion och entusiasm delar Handleys med sig av erfarenheter, lärdomar och livet på gården. Något som gynnar hela Norrland och alla som saknar kunskap, nätverk och någon som kan hjälpa en på vägen till den norrländska landsbygden. Familjen gör en spännande resa som ligger helt rätt i tiden och alla är välkomna att hänga med.

Det här är vi otroligt stolta, glada och uppspelta över!

Vi ser det här som vår möjlighet att hjälpa till att återbefolka glesbygden – en person i taget

De nominerade till Årets Norrlandsvisionär

Gå in på Årets Norrlandsvisionär och läs om de fyra bidragen som är nominerade. De fyra är

Containing Greens, Luleå
Containing Greens vill ta spillvärme (från till exempel serverhallar) och skapa fördelaktig odlingsmiljö i Norrland så vi kan äta närodlade grönsaker året runt.

Juryns motivering:
Containing Greens har på mycket kort tid utvecklat sin verksamhet på ett imponerande sätt. Genom en innovativ lösning kan de öka den lokala grönsaksodlingen i norra Sverige, ta tillvara spillvärme och skapa fler jobb i regionen. Det är en vision med stor utvecklingspotential och vi tror att detta är början på något stort som kommer gynna många i framtiden.

Handleys på Lilltorp, Ramsele
Småbruk är ett sätt att leva som lockar allt fler – och ett sätt att ge nytt liv i Norrland. Handleys vill starta en Småbrukarutbildning för Norrlänningar.

Juryns motivering:
På landsbygden i Norrland finns nedlagda gårdar och igenvuxen mark som kan nyttjas på ett bättre sätt. Samtidigt drömmer många småbarnsfamiljer om att flytta ut på landet, vara mer självförsörjande och leva klimatsmart. Med stor passion och entusiasm delar Handleys med sig av erfarenheter, lärdomar och livet på gården. Något som gynnar hela Norrland och alla som saknar kunskap, nätverk och någon som kan hjälpa en på vägen till den norrländska landsbygden. Familjen gör en spännande resa som ligger helt rätt i tiden och alla är välkomna att hänga med.

Jenny ”ChokladJenny” Berg, Umeå
Jenny vill frystorka Norrlands fantastiska lokala råvaror (som blåbär, kråkbär och havtorn för att nämna några) och iom det göra dem tillgängliga för fler..

Juryns motivering:
ChokladJenny är entreprenören och pionjären som sätter hållbarhet i främsta rummet och hennes prisbelönta produkter uppmärksammas världen över. Visionen att ”skapa jobb och samarbete i regionen” är vi många som delar och den här idén kom inte en dag för tidigt. Tänk att på ett hållbart sätt kunna ta tillvara på våra norrländska råvaror som annars går till spillo!

Lars Forslund, Olofsberg
Lars har tagit fram en metod för att omvandla gräs och gödsel till vätgas – som i sin tur kan användas till olika drivmedel.

Juryns motivering:
Med stor kunskap, kreativitet och engagemang utöver det vanliga har Lars Forslund dedikerat sitt arbete till ett viktigt ämne för att värna om framtidens Norrland. Idén gynnar inte bara klimatet, den minskar dessutom beroendet av importerade drivmedel och ger ökad lokal sysselsättning, tillväxt och biologisk mångfald.

Rösta på det bidraget du tycker är bäst

Vi blir ju självfallet glada om du lägger din röst på oss. Rösta på Årets Norrlandsvisionär

Lyssna även på poddavsnittet där vi diskuterar nomineringen: https://lilltorp.buzzsprout.com/664657/9786763-vi-ar-nominerade-till-arets-norrlandsvisionar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *