Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Wild Boar Beef Jerky

Wild Boar Beef Jerky

Jerkey är kött skivat i tunna skivor som sedan marinerats (ev kryddats) och sedan torkats. Du kan i princip göra jerky på vilket kött som helst men tänk på att bakdelskött har mindre sega fibrer vilket gör bakdelskött mer lämpligt till just detta.

När du gör första gångerna är nöt, älg eller vildsvin bra köttval.

Så gör du beef jerky

Skiva köttet tunt

Kött är lätt att skiva tunt om du skär det när det är halvfryst. Börjar du med färskt kött så lägger du det i frysen ett par timmar så det börjar hårdna. Börjar du med fryst kött så kan du tina det så pass att du kan trycka på det och du känner att det ger med sig.

Du vill skiva köttet så att du får ca 2 cm breda remsor

Tänk på slutprodukten. Skär du köttet så att fibrerna går längs med remsan så blir det svårt att bita av. Går fibrerna tvärs med remsan så blir jerkyn ömtålig och går av lätt.

Marinera köttremsorna

Marinaden är viktig, det är grunden för hur jerkyn kommer smaka. En bra bas är soya, olja, vinäger, salt och peppar. Använd de kryddor du tycker om, det finns inget rätt eller fel. Se bara till att marinaden är mycket smakrik!

Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Massera in marinaden så att det täcker överallt. Ev kan du lägga kött + marinad i en rostfri bunke och täcka med plast. Låt detta stå kallt i minst ett dygn. Massera påsen och vänd den vid varje måltid (rör i bunken om du kör med bunke). Du bör inte marinera mer än 48 timmar

Vissa kryddar upp marinaden så att den är klar, andra väljer att gå på med torra kryddor innan torkningen. Experimentera så du hittar hur du vill göra!

Torka köttet

Vildssvinsskinka strimlad och marinerad

Första gångerna du gör jerky bör du använda elektrisk tork. Då har du kontroll över temperatur och torktid samt kan hålla processen kontinuerlig. När du skaffat dig erfarenhet kan du torka över en vedspis eller i torkställning utomhus mot en södervägg.

Hur länge köttet skall torka beror på flera saker. Hur tjockt du skivat, hur du marinerat, torktemperatur och vilken typ av kött du valt är alla faktorer som påverkar.

Jerkyn skall kännas läderartar men ändå gå att böja lite när den är klar

Räkna med att det tar allt från 3 till 12 timmar på 68 grader i torken. Testa köttet var tredje timme. Skär itu en bit och titta på snittytan. Är den blöt fortsätter du. Är den torr smakar du. När du tycker att köttet är tillräckligt torkat och tuggigt så är du klar.

Lägg köttet i lufttät burk, märk upp burken med vad det är samt tillverkningsdatum. Bäst håller sig jerkyn i vacuumpåse.

Till sist, kom ihåg att bjuda andra!

Grundrecept för beef jerkey

Välj fransyska från nöt. Skiva den i 2 cm breda remsor, ca 3 mm tjockt.

Marinera eller krydda? Välj själv.

Marinera:

Detta räcker till ca 1 kg kött

Soya 1dl
Vitvinsvinäger /2 dl
Liquid Hickory röksmak  2 msk
Ljus sirap 3 msk
Muskovado socker 2 tsk
Chipotle chili pulver  1 tsk
Vitlökspulver  5 tsk
Svartpeppar 2 tsk
Salt  1 tsk
Anis  1 tsk
Cayenne peppar 1 tsk

Eller kör en torrkrydda

malen peppar (ej för fint malen) 3 msk

socker 1 msk

lökpulver 1 msk
senapspulver 1 tsk
vitlökspulver 2 tsk

chili ancho 2 tsk

cayenne peppar 1 tsk
Salt 1 tsk

Torka! Kör ca 60-68 grader

Jerkyn skall kännas läderartar men ändå gå att böja lite när den är klar

Nom nom nom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *