8 st
100 g jäst
10 dl vatten, ljummet
32 g salt (4 tsk)
60 g rapsolja (4 msk)
1590 g vetemjöl (26,5 dl)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i degbunken. Häll i vattnet och vispa runt tills jästen lösts upp. Häll i salt och olja. Starta degblandaren och häll i mjölet i omgångar. Blanda ihop allt till en smidig deg. Låt maskinen knåda degen ca 10 minuter så att du tydligt kan se glutentrådarna.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Väg degen och dela den i 8 delar. Rulla ut dem till baguetter, ca 35 cm, på ett mjölat bakbord. Lägg baguetterna på en baguetteplåt eller en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper (det går lika bra).
![](https://i0.wp.com/lilltorp.nu/wp-content/uploads/20211211_123149-scaled.jpg?resize=1200%2C1600&ssl=1)
4. Skär några sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv. Pensla dem med vatten och strö över lite mjöl (och eventuellt flingsalt)
5. Låt bröden jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–16 min. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan. Förvara bröden i en papperspåse eller lindade i en kökshandduk. Om du lägger bröden i en plastpåse blir skorpan mjuk.
Dagen efter kan du skölja bröden i kallt vatten och köra 5-8 minuter i ugnen på 225 grader så blir de som nybakade igen.
![](https://i0.wp.com/lilltorp.nu/wp-content/uploads/20211211_133802-scaled.jpg?resize=1200%2C1600&ssl=1)