”Som Subway” baguetter

8 st

100 g jäst
10 dl vatten, ljummet
32 g salt (4 tsk)
60 g rapsolja (4 msk)
1590 g vetemjöl (26,5 dl)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i degbunken. Häll i vattnet och vispa runt tills jästen lösts upp. Häll i salt och olja. Starta degblandaren och häll i mjölet i omgångar. Blanda ihop allt till en smidig deg. Låt maskinen knåda degen ca 10 minuter så att du tydligt kan se glutentrådarna.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Väg degen och dela den i 8 delar. Rulla ut dem till baguetter, ca 35 cm, på ett mjölat bakbord. Lägg baguetterna på en baguetteplåt eller en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper (det går lika bra).

4. Skär några sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv. Pensla dem med vatten och strö över lite mjöl (och eventuellt flingsalt)

5. Låt bröden jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 13–16 min. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan. Förvara bröden i en papperspåse eller lindade i en kökshandduk. Om du lägger bröden i en plastpåse blir skorpan mjuk.

Dagen efter kan du skölja bröden i kallt vatten och köra 5-8 minuter i ugnen på 225 grader så blir de som nybakade igen.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *