Dethär är del 2, dvs uppföljningen av vår planering.
Fårtältet är ett Danvocer Förrådstält Pro.
Vi pratarockså om loppisen och hur bra arrangerat loppiskvällen i Ramsele var. Mattias filosoferarliteom hur kolbulle ”fine dining edition” skulle vara, men landar i att detär bra mat för den som jobbarhårt. Amerikafläsket har en central roll i kolbullen.
Lite kolbulle-tips:
Elda med lövved eller tjärved för bästa eld.
Använd en rejäl gjutjärnspanna.
Blanda smeten några timmar innan stekning, så att den får svälla. Häll sedan upp i en PET-flaska för enkel hantering.
Skär fläsket i halvcentimeters-tärningar. Låt fläsket bryna i smör eller ister tills det är lätt knaperstekt och slå sedan på smeten så att det blir ett 3-4 mm tjockt lager i hela botten på pannan. Grädda tills den blir gyllenbrun på båda sidor,.
Anledningen till att man har ister är det mest historiskt korrekta. I modern tid har man prövat både smör och olja. Smöret klarar inte riktigt den höga temperaturen vid fritering och oljan ger en konstig bismak på kolbullen.
När man tillverkar torrsaltat ryggfläsk så använder man ryggfläsk från sugga som är fetare än ryggfläsk från vanlig gris.
RECEPT PÅ KOLBULLAR
(Standardrecept sedan ca 1850)
Smeten räcker till ca. 4 st kolbullar eller 2 st stora kolbullar i en rejäl stekpanna.
400 gr amerikafläsk tillverkat lokalt
(ca 100 gr fläsk/portion)
100 g smör/ister
6 dl vatten
4 dl vetemjöl
(alternativt 0,5 till 1 dl kornmjöl)
1 tsk salt
Servera med kall lingonsylt
Vi sänder massor med bra karma till High Coast Media som tack för de fina drönarsekvenserna.
Tess upptäckte nu i veckan att hon inte klarar av ruttna ägg så därför harhon nu kräks och ruttna ägg på sin lista.
Om du någon gång blir tvungen att laga mat av konserverskall du följa Tess recept:
Gick ner i matkällaren och plockade med mig 1 konserv med linser och gryn, 1 konserv med bönor och gryn samt en konserv med tonfisk i olja.
Uppe i köket sköljde jag bön/grynmixen och lins/grynmixen i vatten innan jag hällde ner dem i en mixerkanna.
Jag hällde av det mesta av oljan från tonfisken och tillsatte den i mixerkannan tillsammans med riven färsk ingefära, 1 stor klyfta vitlök, salt, garam masala, mandelmjöl, 2 ägg, och en hel chilli (apache). Sen mixde jag tills det blev ganska slätt. I det rev jag sen ner en halv zuccini och rörde om.
Jag skedade upp smeten i varm panna med olja och stekte 6 min på varje sida.
Medan jag stekte gjorde jag dels en grönsallad med en enkel vinägrette, dels gjorde jag hummus att servera till, (gjort av en konserv med kikärter).
Att laga middag av konserver behöver inte va nåt dåligt. Det blev jättegott.
Podden finns där du hittar poddar i vanliga fall, dvs på Spotify, i Apple Podcast eller överallt annars där du hittar poddar.
Eller så söker du på Småbrukarpodden i din poddspelare. Prenumererar du kan du också kommentera avsnitten och ge oss betyg – förutom att du aldrig missar ett avsnitt. Lägg in oss i din poddspelare!