Nu tänkte jag bjuda er på receptet på mina fantastiskt goda tekakor. De är inte bara goda utan också härligt enkla att göra, och bakas rätt snabbt.
Ingredienser
- 1.5 dl havregryn
- 5 dl mjölk
- 100 g smör
- 1/2 dl brödsirap
- 1/2 tsk salt
- 50 g jäst
- ca 12 dl vetemjöl fullkorn
- ugn 225 grader
Gör så här
- Blanda havregryn och hälften av mjölken i en kastrull. Rör om och koka till en gröt. Rör ner smör, sirap och salt. Låt gröten svalna. Rör ut jästen i degbunken med resten av mjölken.
- Häll gröten i degbunken och tillsätt nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. låt jäsa ca 30 minuter, under bakduk.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 10 bitar som rullas till runda bullar.
- Kavla ut bullarna till ca 1 cm tjocka rundlar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Nagga rundlarna med gaffel, täck med bakduk och låt jäsa ca 20 minuter. Sätt igång ugnen 225 grader.
- Grädda tekakorna i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
Jag har inte alltid fullkornsmjöl hemma så ibland bakar jag dem med vanligt vetemjöl och det går jättebra. Du kan också tillsätta kli om du har det hemma, så blir vetemjölet som ett fullkornsmjöl. Jag har ca 35 gram kli till en sats, men det är bara att testa dig fram.
Jag har inte provat att använda vanlig sirap istället för brödsirap men jag gissar att de blir väldigt söta då. De är ganska söta från början så du vet. Om du använder vanlig sirap skulle jag minska mängden i alla fall. Det borde funka bra med honung också med det har jag inte heller provat.
Lycka till!