Tess harföljande citat i sidforten på sina mail
Det bästa tillfället att plantera ett träd var för 20 år sedan. Det näst bästa är nu.
Kinesiskt ordspråk
Ett annat (också kinesiskt) är: ”Den som planterat ett träd har inte levt förgäves”. Det där med kinesiska ordspråk får vi ju ta med några kilo salt men det är ändå intressant och tänkvärt.
Sagt och gjort, vi planterade vårt första äppelträd igår. Vi vet båda två att det är en permakulturteknik vi använt men ingen av oss vet vad den heter. Vem kan upplysa oss?
Det här behöver du
- Träd att plantera
- Grävgrep (prio) och spade
- Kisskol (biokol)
- 30 liter vatten
- Putsnät (avbitartång)
- Hink med vatten att blöta tidningar i
- Tidningar
- Flis/bös/halm
Tidsåtgång
Hur lång tid det tar för dig att gräva vallgraven beror helt på vilken jordmån du har (och hur van du är att gräva), räkna med allt från en timme till en halv dag. Du kan gräva vallgraven en dag och fortsätta nästa om du vill.
Har du förberett allt innan så du har vatten, bös/flis/halm, gräsklipp, kisskol/biokol, tidningar och nät framme så tar det ca 90 minuter för två personer att färdigställa. Det blir lättare om ni är två, men det går att göra själv med.
Börja med att sätta ner stör i marken. mät upp 75cm i diameter och gräv en vallgrav, en spade djup och bred utanför radien.
Använd en grävgrep för att spara maskarna!
Lägg upp all jord i mitten som en liten vulkan. Sluttningen på branten får inte vara för brant, för då kommer materialet du lägger på senare rasa ner i vallgraven, vilket du inte vill.
Slå sönder aggregaten (jordklumparna) så noga du kan, du skall massera in vatten och kisskol i jorden senare. Hacka sönder grässvålen i mindre bitar men prioritera att låta maskarna leva.
Här behöver du ”kisskolet” aka biokol som vi började med för några veckor sedan. Det, tillsammans med 30 liter vatten masserar du in i jorden så att du får en härlig kladdkaka. All jord skall bearbetas.
Här missade vi att fota, gör en korg av putsnät, lika stor som krukan trädet står i. Lyft ur trädet och rufsa till rötterna, plocka bort jord men spara den till senare.
Vissa tvättar till och med av rötterna.
Vi valde att rufsa till, plocka bort rötterna och att reda ut dem och skölja lite grann 🙂 Gräv ett hål i mitten av vulkanen (ner till grässvålen) och stoppa ner nätkrukan där.
Fyll på i botten av nätkrukan med jorden du tog bort, stoppa i trädet och fyll på med din kladdkakajord så att du får en jämn och fin vulkan där nätkrukan inte syns
Nästa steg är att lägga på gräsklipp, något vi inte har så jag tog fram lien och slog lite så vi i alla fall fick lite höstgräs att lägga på.
Gräset ger ju näring till jorden och bryts ner av maskar och andra organismer så du får in mer organiskt material i jorden.
När det är lagt i ett hyfsat tjockt lager är det dags att täcka med tidningar. Tidningarna skall hålla gräsklippet på plats och stoppa ogräs från att växa.
Dessutom bryts de ner över tid och ger än mer material och näring till våra bästa kompisar – maskarna.
Tidningarna behöver du blöta så de ligger kvar och nedbrytningen påskyndas. Ett vattenbesparande sätt (som Tess kom på) är att fylla en hink med vatten och stoppa ner tidningarna i så att de får suga i sig vattnet.
Sedan är det bara att klä in vulkanen så att tidningarna ligger omlott och täcker hela vägen från botten av vallgraven upp till en ring nära trädstammen.
När du har en kulle med jämn och flack lutning som är helt inklädd med tidningar så är det dags för täcklagret.
Flis föredrar många, vi har inte det så vi tog bös som vi samlat ihop på vedbacken och vid kaminen. Det är mestadels björk/granbös med lite aska, jord och sand i.
Här insåg vi att böset/fliset inte skulle ligga kvar utan fylla upp vallgraven. Då gick vi och hämtade gammal halm och fyllde på underifrån.
Efterdet så spred vi ut böset så att det blev ett jämnt lager runt om och med en liten öppning för trädstammen.
Nu har vi ett nyplanterat äppelträd på gården.