Bra mat skall ta tid.
Ett enkelt sätt är att köra ditt kött på låg temperatur över lång tid. Det fina med det är att du egentligen inte behöver göra något.
Ställ ugnen på 120 grader (inte så noga, över 100 men under 150 blir bra). Dubbelkolla med termometer om du är noga med detaljerna – men det behöver du inte vara.
Lägg kött med lite vätska, övriga ingredienser och smaksättning i en gryta. Har du inget lock sätter du aluminiumfolie över.
In med det i ugnen. Det är klart när köttet faller isär av dig självt, när du kan dra loss benen utan att kött följer med eller när du kan ”skära” det med sked.
Du gör det med fördel dagen innan ni skall äta, räkna med att det tar några få timmar (fågel) till en hel dag (nöt/fläsk).
Spara vätskan från tillagningen, den kan du använda till såsen eller om du kokar buljong.
Såsen hör du enligt ett av dessa recept. När såsen börjar bli klar lägger du i köttet. Servera när köttet är varmt.
Total tid innan rätten är klar är många timmar/en dag men tid när du är i köket är kanske 40-60 min.
Kött blir alltid godast om du tillagar det med benen kvar. Benen använder du när du kokar buljong/soppa.
Det finns massor med dillsåsrecept. Här är ett:
- 2 morötter
- 1 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl vispgrädde
- 1½ – 2 msk ättiksprit (12%)
- 1 tsk socker
- ½ tsk salt
- 1½ dl grovhackad dill
- 1½ krm nymalen kryddpeppar
Så här gör du dillsåsen
Fintärna morötterna. Fräs dem i smör tills de börjar svettas. Gör en bottenredning
Till bottenredningen använder du fett som smör, margarin eller olja. Detta hettar du upp och tillsätter mjölet. Rör ut ordentligt, späd sedan ut med grädden till önskad tjocklek. Stoppa i resten av ingredienserna och smaka av.
Såsen skall gärna ha kraftig smak för den kommer konkurrera med köttet.
Som du märker är detta inte särskilt mycket sås. Du kan trippla ingredienserna. Vill du ha den mindre fet späder du med mjölk istället.
När såsen är varm lägger du i köttet du gjorde tidigare. Servera när köttet är varmt