Som fördjupning så bestämde jag och Sara oss för att baka knäckebröd idag.
Det betyder ju då att mala råg för att få mjöl (vi har inget vete just nu). Att ta av surdegsstartern. Att ta grisfett för att få fettet (all mjölk har gått åt till feta, halloumi, mjukost och messmör :))
Sara satte degen och pizzaugnen började vi elda i redan på morgonen för att ha lagom temperatur (inte en triljard grader).
Kavlingsutrymmet preppades med mjöl och salt.
Ugnen var på gränsen till lavavarm så den fick svalna medans vi bearbetade degen
Först knådades den. Sedan kavlade vi ut den lite halvtunt.
Pick o suss in i uggnen som Markoolio sjöng.
Nu var det så varmt i den mindre varma ugnen att jag bokstavligen brände håren från armen.
Knapriga knäckebröd. Inte illa för två nybörjare. Smakade fantastiskt alena!
Efter ett tag kom jag på att vi skulle göra hål i mitten av bröden så vi kunde trä dem på en pinne sedan. En tom kryddburk passade utmärkt.
Gräddningen beror helt på värmen i ugnen. Ett tag så var det så varmt att bröden brändes i kanterna utan att vi hann med att ta ut den.
Låt knäckebröd svalna innan du hänger upp dem på en pinne.
Burken på sidan är karamelliserad syrlig mesost. Magiskt god!
Nu hänger bröden i köket.
Recept på rågknäckebröd
Jag hittade detta recept hos Kungsörnen. Utgå från det. Eftersom varje knäcke kalas separat så kan du testa olika smaker. Använd torra kryddor och prova dig fram.
Rågknäcke
Knaprigt knäckebröd med råg och fänkålsfrön.
Ingredienser
24 kakor
- 700 g (ca 13 dl) Kungsörnen Grovt Rågmjöl
- 25 g (½ pkt) jäst
- 5 dl vatten, 37˚C
- 1½ tsk salt
- 2-3 msk hel fänkål
- 25 g smör eller margarin, rumsvarmt eller flytande
Så här tillagar du receptet (50 minuter):
1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser men spar 2 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt några minuter. Ta mer mjöl om det behövs, men degen bör inte vara för fast.
2. Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.
3. Värm ugnen till 250˚C.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i ca 24 bitar och rulla dem till runda bullar. Låt dem ligga under bakduk under väntetiden så att de inte torkar på ytan.
5. Kavla ut bullarna till riktigt tunna kakor på väl mjölat bakbord, först med vanlig kavel sen med kruskavel. Vänd kakorna med stekspade. Istället för kruskavel kan man nagga kakorna tätt med nagg eller gaffel.
6. Lyft dem försiktigt till osmorda plåtar och grädda mitt i ugnen 6-8 minuter, tills de fått fin färg utan att bli brända.
7. Grädda 2 brödkakor åt gången medan du kavlar ut 2 nya. Låt kakorna kallna på galler utan bakduk. Förvara dem torrt.