Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Lodjursattack på Lilltorp

Lodjursattack på Lilltorp

Idag pratar vi om lodjursattack, länsstyrelsen, paragraf 28 och kadaverbilen

Lodjursattacken
Mattias gick till gethägnet på skogen i fredags morse. Det var obehagliga ljud och i hägnet fanns en lokatt. Getterna gav den gott om stryk. Videon på det har du här.
På kvällen var lokatten tillbaka, men gick inte in i hägnet utan strök utanför.

Söndag mitt på dagen gick Mattias för att titta till getterna, och hittade en av getterna död, en annan skadad och lokatten kvar i hägnet.

Länsstyrelsen
Mattias ringde Länsstyrelsens Akut Rovdjurstelefon och fick prata med Tjänsteman i beredskap. Efter en kort väntan ringde en rovdjursexpert upp och bestämde att de skulle komma för inspektion dagen efter (dvs måndag).
Två personer kom från Länsstyrelsen och besiktade/dokumenterade platsen för attacken samt den döda geten. Vid obduktionen var det väldigt tydligt att det var ett litet lodjur som slagit klorna i geten och sedan bitit upp halspulsådern på bägge sidor.

Vi vill ge en stor eloge till Länsstyrelsens personel. De var kunniga, effektiva, proffsiga och måna om att informera oss.

Paragraf 28
En sak Mattias fick lära sig var hur Länsstyrelsen Västernorrland anser att paragraf 28 skall hanteras. Först och främst, vad är §28? Det är en paragraf i jaktförordningen som behandlar hur vi som tamdjursägare har rätt att skydda dessa

28 §   Om något av rovdjuren björn, varg, järv eller lo angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp, får åtgärder vidtas för att skrämma bort rovdjuret.
Rovdjur som avses i första stycket får dödas av ett tamdjurs ägare eller vårdare för att skydda tamdjuret
Rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet.

Så hur hanterar länsstyrelsen en 28:a?
Vid ett rovdjursangrepp skall du ringa Länsstyrelsen. Det är de som utreder händelsen och tar beslut. Finns det fuffens eller om 28an inte är applicerbar kopplas polisen in, inte annars. Länsstyrelsen utreder händelsen, de beslagtar inte dina vapen!

Vi har också rätt till ersättning då ett av statens djur dödat och skadat våra djur. Svenska Getavelsförbundet använder sig av två schabloner. Dels de egenframtagna riktlinjerna men även  Viltskadecentrums schablonbelopp för får och nöt där getter likställs med får.
Är det en killing man fått riven och är man KRAV ansluten, har CAE fribesättning och har getterna registrerade i Elitlamm så lönar det sig att hävda viltskadecentrums schablonbelopp, när man söker ersättning.

Kadaverbilen
En tydlig signal till att ”industrin” inte tar hänsyn till glesbygden och småbrukare är just kadaverbilen. Att anlita Svensk Lantbrukstjänst (kadaverbilen) för hämtning av get kostar enligt prislistan 728 kr. Sedan tillkommer 170kr/mil i milersättning för den som ligger utanför deras upphämtningsområde
Sedan kan de heller inte säga när upphämtning skall ske. Kadaverbilen kan komma när som, de ringer med en timmes förvarning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *