Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Nej, det är inte giftigt för höns

Nej, det är inte giftigt för höns

1. Augusti blev en upptagen månad. Därav tystnaden.
2. Tess bröt handleden när hon skulle mata getterna.
3. Vi läser upp ett trevligt meddelande från Nadine
4. Giftigt för höns? Eller fel information? Vi reder potatis, äppelkärnor och torkade bönors giftighet för 

Torkade bönor
Hemagglutinin och fytohemagglutinin är giftigt för höns (och människor). Hos människor yttrar det sig ofta som magont. Jag har inte järnkoll på hur symptomen ser ut på höns efter intag.
Genom att koka bönorna bryts fyto/hemagglutininet ner.

Sedan kan vi ju diskutera _hur_ giftigt det är… Det finns få studier i ämnet.

Äppelkärnor
Hela den diskussionen om ”farliga äppelkärnor” är snedvriden.
Teoretiskt skulle det räcka med kärnor från 40-80 äpplen för att förgifta en höna. Om hönan bara äter kärnorna. 

Äppelkärnor innehåller amygdalin vilket kroppen omvandlar till vätecyanid.
Den dödliga dosen (oral LD50) för höns är 11.1 mg per kilo kroppsvikt.

Amygdalinet behöver omvandlas till vätecyanid, och äppelkärnor innehåller ca 0.6 mg vätecyanid per gram kärna.

Genomsnittsvikten på äppelkärnor är 0.055 gram. Så 20 kärnor väger ungefär ett gram.
20 kärnor ger 0.6 mg vätecyanid.
För att komma upp i dödlig dos behöver en höna äta 400 äppelkärnor.

Kärnhuset på ett äpple är femrummigt och i varje rum bildas 1-2 kärnor.

Tomat och potatis
Det står att det inte är bra på samma listor som säger att man inte ska ge dem potatis. Lite som Linné som sa att potatis var farliga då alla nattskatteväxter är giftiga. Ger inte mycket för dessa lister med farliga saker. Chili är för övrigt evolverad för att ätas av just fåglar.
Det är de gröna delarna som innehåller gift.

Rå potatis / potatisskal
Vilka är dessa som skriver att potatis är giftigt?

Från Lunds universitet
Själva potatisarna som vi äter är stamknölar, alltså inte rötter. I potatis finns det mycket näring i form av stärkelse. Stärkelsen kan göras till potatismjöl. Potatisar som ligger i ljus blir snart gröna och bildar det giftiga ämnet solanin.
https://www.botan.lu.se/sites/botan.lu.se/files/odla_potatis.pdf

Från livsmedelsverket
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/glykoalkaloider
Alla potatissorter bildar glykoalkaloider som en del av sitt försvar. Stress  kan till exempel handla om extrema väderförhållanden under odling eller om potatisen utsätts för ljus eller mekaniska skador.

Högst andel glykoalkoloider sitter just i skalet de det skall skydda mot yttre angrepp.

I tester på människor där man oralt gav glykoalkaloider från potatis i en dos på 2 mg/kg kroppsvikt, dvs 140 mg för en person som väger 70 kg (motsvarar ca 2 kg potatis) noterade man förgiftningssymptom hos en del av individerna. Lägre doser gav inga eller mycket svaga symptom.
För råttor är 50-60 mg solanin en dödlig dos och 50 mg för kaniner. 
De flesta potatisarna som säljs innehåller mindre än 0.2 mg solanin/gram potatis.

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/solanine
Solanin förstörs däremot inte av kokning, men genom fritering. Därför spelar det inte någon roll om du kokar potatisen eller ej. Men du vill koka potatis/skal ändå.

Höns kan inte tillgodogöra sig näringen i okokt potatis (i samma utsträckning som kokt potatis.
Därför gör du hönsen en björntjänst om du ger dem okokt potatis/potatisskal under längre tid. De äter och blir mätta men svälter näringsm

Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.

Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *