Fokuset har legat på Röken idag. Vi har ca 30 kg fläsk som saltas och nu skall rökas.
Vi röker med al, det gulaktiga träslaget i vedboden, och det knepiga är att få igång det hela.
Rebecka och Jag startade Röken och hängde in allt kött.
Processen tog betydligt längre tid än vad jag trodde men efter ett tag var allt igång.
Den som röker hos oss bör hålla luckan helt öppen så att elden tar sig. Då brinner veden dessvärre fort så Röken behöver tillsyn var 30e minut. När du har fått igång bra glöd går du på med grova alklabbar och stänger luckan utan att häkta på den. Då får du bra glöd, rök och det brinner långsamt. Räkna med att Röken behöver tillsyn var 60e-90e minut då.
Så här ser dagens logg ut:
Vädret var molnigt, bitvis snö och 2 grader. Östlig vind.
Röken var eldad i några timmar dagen innan.
11. Tände i eldstaden
11.30 – 12.30 eldade samt hängde in kött
13-13.15 startade eld igen. Allt kött inhängt.
13.54 bara glöd kvar, ingen rök. 45 grader yttemp på köttet
15.00 elden bara glöd. Svår att starta
16.00 eld och rök. Yttertemp 80c. Vinden har skiftat till nordlig. 1c
17 fortfarande eld. Kött yttertemp ca 80c. Lade på 3 rejäla alklabbar. B kollar (troligen) till Röken inatt.
Samuraj hjälpte såklart till
Dagens coolaste är ju helt klart Rebecka som är vegetarian. Hon som inte äter kött står och sätter köttkrokar i kött och hänger in i Röken. Respekt!
Denna boken får bli kvällsläsning
Från sidan 27 kan du läsa om hur du bygger ett eget rökskåp och från sidan 18 har du praktisk felsökning om det inte blev som du tänkt dig