Eller centennial eggs eller millennium eggs eller eller eller… Kärt barn har många namn.
Traditionellt så görs century eggs genom att du lagrar äggen i en blandning av aska och kalk. Detta höjer nämligen pH nivån kring ägget till över 12 och då händer spännande saker som att proteinet gelatiniseras och blir genomskinligt.
Så gör du tusenåriga ägg
Du behöver:
- 50 gram kaustik soda
- 50 gram salt
- 1 liter vatten
- Ägg
- En plastbehållare med lock
Ta plastbehållare. Mät upp 50 g kaustik soda
Samt 50 g salt och häll det i plastburken
Häll i vattnet och rör om så att allt löser sig. Lägg sedan i äggen (försiktigt utan att det stänker).
Äggen behöver inte täckas av lösningen.
Vill du läsa den kemiska förklaringen av processen så gör du det på YumofChina
Stäng locket och lagra i rumstemperatur i ca 3 veckor.
After three weeks, open the container and check the progress by tapping one egg to see how much it has firmed up. If the egg white is solid, remove it and rinse it, then place it back in the container with the others for one more week
Den färdiga produkten kan du lagra i rumstemperatur i månader.