Älskar att baka mina snabba frallor till frukost. Så gott med nybakt bröd!
Gör så här.
Kvällen innan.
Plocka fram en bunke, gärna en som har ett lock till, och kolla att den får plats i kylen.
Ställ bunken på din köksvåg och häll i:
500 ml ljummet vatten
2 tsk torrjäst, (=1/2 påse) eller 25 g färsk jäst.
12 g (2 tsk) honung eller sirap (det går lika bra utan)
5-10 g (1-2 tsk), olja, olivolja om du gillar det, går bra utan också.
12 g (2tsk) salt
Rör med slev tills allt löst sig.
Häll i 600 g, (10 dl) vetemjöl, rätt ner i bunken bara, och rör ihop degen med en slev. Den ska vara kladdig.
Det tar mig ca 10 minuter att komma hit i receptet.
På med locket på bunken eller täck med plast och sätt in den i kylen. Om du har tid så kan du med fördel låta bunken stå på bänken en timme innan du sätter den i kylen, så jäsningen startar, hinner du inte så funkar det ändå.
Om du har som jag, lite kallt hemma, så är det extra bra att lämna bunken framme en stund, eftersom alla ingredienser är rätt kalla från början och en vill att jäsningen ska komma igång.
Nästa dag.
Kliv upp ur sängen och sätt ugnen på 250 grader. Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.
Ta ut degen ur kylen, häll lite mjöl på din köksbänk och häll ut degen. Jag brukar använda en slickepott för att få ut allt.
Mjöla händerna och platta ut degen till någon jämn form.
Dela degen i 8-10 bitar (tycker jag) med en kniv eller en degskärare. Använd mjöl om det kladdar.
Fördelen med en degskärare är att jag skopar upp degen med den och lyfter över till plåten. Har du ingen går det med en stekspade. Degskärare är dock en billig grej som är väldigt praktisk.
Jag lyfter över degen till plåten allt eftersom jag skurit den. Annars rinner den lätt ihop och fastnar igen.
Sätt in plåten mitt i ugnen är ugnen blivit varm.
Låt frallorna vara inne tills de fått fin färg. För mig är det 15-17 minuter.
Ta ut dem, låt dem svalna lite och njut!
Lycka till!
Visa statistik och annonser
Alla reaktioner:
1313