Ett förkylt avsnitt av småbrukarpodden. Eller Mattias är förkyld i alla fall. Det kommer du höra!
Tack Stefan och andra för namnförslagen på eventet. Stefan gjorde oss också medvetna om att Flora inte innehåller palmolja (längre). Tack!
Groddning är ett utmärkt sätt att ta fram grönt och krispigt under vinterhalvåret. Resurssnålt är det med iom att det inte kräver vare sig ljus eller värme.
Vi pratar om hur du kan grodda mungbönor hemma.
Mungbönan (precis som bovetet) är en av de groddningar som går fortast. Det är med andra orden utmärkt grodd för nybörjare. På några få dagar får du fina groddar som passar bra i allt från sallader till soppor. Groddade mungbönor är rika på vitamin C och E.
Sproutly har en bra artikel om hur du börjar med groddning – tänk påatt mungbönor skall groddas i mörker
Poddtipset denna vecka är Språket i P1
Ett program om hur språk används och förändras. Här kan du som lyssnare ställa dina frågor om språk. Programledare Emmy Rasper
Språket finns där poddar finns samt på https://sverigesradio.se/spraket
Varje år äter svenskarna ungefär 40 kg kött och knappt 2% av dessa kilon är av ekologiskt ursprung. Vi kommer reda ut begreppen kring KRAV och ekologisk produktion i ett kommande avsnitt.
Svenskarna inte bara äter massa mat utan slänger stora mängder matavfall. Närmare 106 kilo per person och år, där hushållen står för största delen av mängden.
Våra tips för att minska matsvinnet är:
1. Titta, lukta, smaka
2. Planera
3. Kompostera
I avsnittet får du höra mer om det. Som avslutning pratar vi lite Mello och kanske snarare vikten av att sprida glädje kring sig.
Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.
Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare 🙂