För att göra ost behöver du mjölksyrakultur
Så här gör du en bra mesofil starter

Värm mjölk till 90 grader och håll tempen i 10 min. Detta steriliserar mjölken.
Kyl mjölken (i vattenbad) till 22 grader.

Tillsätt 3-5 % filmjölk (så färsk som möjligt). Har du 1 liter mjölk tillsätter du 0.3-0.5 dl filmjölk. Räkna om så det passar din mjölkmängd.
Låt stå i rumstemperatur och mogna över natten (ca 18-19 timmar). Har du pH mätare skall du sikta på pH 4.4-4.5.
I kylen kan du förvara startern upp till en vecka.

Mjölksyrabakterier överlever frysning (men inte uppvärmning) så ett tips är att frysa in starter i block om en deciliter och tina det du behöver vid användning.

Hjälpredan får ju självklart provsmaka och kontrollera att allt stämmer.