Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Gör mesofil syrakultur

Gör mesofil syrakultur

För att göra ost behöver du mjölksyrakultur

Så här gör du en bra mesofil starter

Värm mjölk till 90 grader och håll tempen i 10 min. Detta steriliserar mjölken.

Kyl mjölken (i vattenbad) till 22 grader.

Tillsätt 3-5 % filmjölk (så färsk som möjligt). Har du 1 liter mjölk tillsätter du 0.3-0.5 dl filmjölk. Räkna om så det passar din mjölkmängd.

Låt stå i rumstemperatur och mogna över natten (ca 18-19 timmar). Har du pH mätare skall du sikta på pH 4.4-4.5.

I kylen kan du förvara startern upp till en vecka.

Mjölksyrabakterier överlever frysning (men inte uppvärmning) så ett tips är att frysa in starter i block om en deciliter och tina det du behöver vid användning.

Hjälpredan får ju självklart provsmaka och kontrollera att allt stämmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *