För att göra ost behöver du mjölksyrakultur
Så här gör du en bra mesofil starter
![](https://i2.wp.com/lilltorp.nu/wp-content/uploads/IMG_20190506_085918.jpg?fit=584%2C779)
Värm mjölk till 90 grader och håll tempen i 10 min. Detta steriliserar mjölken.
Kyl mjölken (i vattenbad) till 22 grader.
![](https://i2.wp.com/lilltorp.nu/wp-content/uploads/IMG_20190506_085937.jpg?fit=584%2C779)
Tillsätt 3-5 % filmjölk (så färsk som möjligt). Har du 1 liter mjölk tillsätter du 0.3-0.5 dl filmjölk. Räkna om så det passar din mjölkmängd.
Låt stå i rumstemperatur och mogna över natten (ca 18-19 timmar). Har du pH mätare skall du sikta på pH 4.4-4.5.
I kylen kan du förvara startern upp till en vecka.
![](https://i0.wp.com/lilltorp.nu/wp-content/uploads/IMG_20190506_085912.jpg?fit=584%2C779)
Mjölksyrabakterier överlever frysning (men inte uppvärmning) så ett tips är att frysa in starter i block om en deciliter och tina det du behöver vid användning.
![](https://i1.wp.com/lilltorp.nu/wp-content/uploads/IMG_20190506_090043.jpg?fit=584%2C779)
Hjälpredan får ju självklart provsmaka och kontrollera att allt stämmer.