Gör mesofil syrakultur

För att göra ost behöver du mjölksyrakultur

Så här gör du en bra mesofil starter

Värm mjölk till 90 grader och håll tempen i 10 min. Detta steriliserar mjölken.

Kyl mjölken (i vattenbad) till 22 grader.

Tillsätt 3-5 % filmjölk (så färsk som möjligt). Har du 1 liter mjölk tillsätter du 0.3-0.5 dl filmjölk. Räkna om så det passar din mjölkmängd.

Låt stå i rumstemperatur och mogna över natten (ca 18-19 timmar). Har du pH mätare skall du sikta på pH 4.4-4.5.

I kylen kan du förvara startern upp till en vecka.

Mjölksyrabakterier överlever frysning (men inte uppvärmning) så ett tips är att frysa in starter i block om en deciliter och tina det du behöver vid användning.

Hjälpredan får ju självklart provsmaka och kontrollera att allt stämmer.

Publicerat den
Kategoriserat som Recept

av Mattias

Inget är omöjligt, det tar bara lite längre tid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *