Den vänsta burken innehåller mer vatten och mindre jord än den högra.
Den vänstra kommer från där fåren går nu och vi skall anlägga köksträdgård nästa år.
Den högra burken är från där grisarna gått och grässvålen är helt borta, det är lerig mjäla överallt.
Mina ideer om jordförbättring är kortsiktigt:
- Stallgödsel
- Dåligt ensilage
- Biokol
Samt långsiktigt:
- Gröngödsling
- Välja grödor med djupa rotsystem för att luckra jorden
- Växelbete med får, getter, höns och grisar (samt kor när vi har dessa.
Den aktiva odlingsarealen för 2021 är ca 0.6-0.8ha där vi skall odla gröngödsling, biväxter, spannmål, rotfrukter, grönsaker etc. Som jag ser det behöver jag få ner stora mängder organiskt material i jorden för att bryta de negativa egenskaperna mjälan har (kall, fukthållande, bildar skorpa vid torka)
Här kan både rötter och växtdelar från “cash crops” (sådant vi äter och säljer) vara en bra resurs, samt att medvetet odla jorden med grödor som har djupa rotsystem och/eller/samt är marktäckande ge bra utväxling.
Fokuset kommer ligga på att odla jorden.
En stor utmaning ligger i den korta och extremt intensiva odlingssäsongen i Västernorrland