Vi börjar fundera på att skaffa kor. Eller ja, en ko och en oxe, eller tjur som det kallas lite beroende på var i Sverige du är. Dvs ett nötkreatur av honkön och ett av hankön.
Tanken är att blir självförsörjande på mejeriprodukter, få kött och gödsel.
Mattias vill åka på studiebesök och har hittat en kurs att gå. Dessutom skall det bli ett gårdsbesök i Junsele.
Men frågorna är många. Vi diskuterar detta utifrån ett småbruksperspektiv där vi inte skall producera för att sälja. Vi har ju inte haft kor tidigare och det är ett stort beslut. Detta går att kalla för ”Business case affärsområde ko”.
- Skall vi ha kött eller mjölkdjur?
Mjölkdjur men kombinationsras egentligen - Vilken ras skall vi ha?
Fjäll eller fjällnära (Highland Cattle) - Vad väger en vuxen ko
Ca 250-300 kg (kon) - Genbank eller inte
Vi väljer att hålla genbank. - Hur länge är kon dräktig?
282 dagar +/- 10 dagar - Hur länge diar kalven?
(tyst avvänjning?) – 8-11 månader - Hur mycket mjölk är det kvar efter kalven diat?
- Hur länge mjölkar kon efter kalven slutat dia?
- Hur länge behöver den sina?
- När brunstar den efter att ha kalvat?
- Hur mycket äter vuxna djur?
ca 4 kg underhållsfoder per dag.
Räkna med 1 kg hö per liter mjölk vilket är opraktiskt.
Produktionsfoder (kraftfoder) kan vara 2 delar krossat korn, 1 del krossat havre, 1 del krossade bönor/ärtor per liter mjölk.
Tilll detta tillsätts (per ton kraftfoder) 9 kg kalkstensmjöl, 9 kg ångpreparerat benmjöl, 9 kg salt - Hur mycket äter kalven?
- När skall kon betäckas?
- Hur länge är kon dräktig
- När skall kalven slaktas?
Hur ser årshjulet ut? Betäcks, kalvar, diar, mjölkas, sinar, betäcks.
Om kon kalvar så att kalven har diat klart när betessäsongen startar, är det smart att slakta kalven när betessäsongen slutar?
Eller är det bättre att fodra kalven över vintern för att den skall bli 12 månader?
Eller är det bättre att då låta kalven beta gräs till hösten för att slakta då?En fråga vi kom påi ett annat podavsnitt är att ta reda på hur stor del av vår hushållsbudget vi spenderar påmejerivaror. Mer om det i nästa veckas podd!