Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Mumsiga potatisfrallor

Mumsiga potatisfrallor

32 nybakta frallor

Här är ett av mina favoritrecept. Det blir hela 32 stora frallor på en hel sats och den kräver sin man/kvinna. Degen är massiv och tung med all potatis i så det är inte en deg för den klene. Jag har en stark köksassistent (som det så fint heter), från Ankarsrum och den klarar hela degen. Har du en svagare maskin eller tänker arbeta degen för hand så föreslår jag att du bara gör halva receptet.

32 nybakta frallor
32 nybakta frallor.

I receptet ska man använda sig av mjölig potatis. Det gör inte jag. Jag vill använda den potatis jag odlat själv och den är en fast sort. Det har funkat bra ändå tycker jag men jag får alltid ha i mer mjölk i degen för att den är för torr. Jag tror att det beror på mitt val av potatis. Men bara så du vet. Det är görbart.

Börja med potatisen. Skala och skär ner den i små bitar. Det spelar ingen roll hur små eller om de är jämnstora, det är bara för att de ska bli ordentligt mjuka. Koka dem sedan i mjölken i 25-30 minuter eller tills de känns mjuka. Ett tips är att använda en teflonkastrull för mjölken har en tendens att fastna i botten över tid. Jag mosade sedan mina bitar med en potatisstöt för att få dem ännu mindre.

Häll över potatisen och mjölken i bunken till köksassistenten och häll i 2.5 dl kallt vatten. Låt nu detta stå till det blir 37 grader. Det tar tid. Nån timme i alla fall och såklart kan du kyla det snabbare i vattenbad om du vill. Jag slängde ner en digitaltermometer och drack kaffe tills det svalnat.

När det svalnat så rör du ut jästen med 1 dl ljummet vatten och har i både det och saltet i smeten och kör igång maskinen. Nu ska du ha i 2 kg mjöl MINUS 2 dl som du lägger åt sidan för att ha till utbakningen. Jag häller i lite mjöl i taget och öser i mer när det blivit lite inarbetat. Här brukar jag alltid få blanda i lite mer mjölk löpande för att få degen lagom degig. Vatten går självklart också bra.

Poratisfralla
Potatisfrallor är jättegott och mättande

När allt mjöl är inblandat så kör jag maskinen 10-12 minuter för att få glutenet i mjölet att bli riktigt bra. Sen ska degen jäsa. Jag har ett jäslock till min bunke, så jag slängde på det förra gången, men degen blev så stor att den jäste över alla kanter. Numer så sätter jag degen i en stor gamma jäsbunke jag har från Tupperware. Mitt tips är att ta en riktigt stor bunke eller en stor form att lägga degen i. Strö över lite mjöl och täck med handduk, låt jäsa 50-60 minuter.

Häll nu ut en del av det mjölet du sparat undan, på ett bord eller en bänk och häll ut den jästa degen ovanpå. Nu ska delen delas i 4 delar och av varje fjärdedel ska det göras 8 frallor. Jag brukar väga hela degen så att jag vet vad varje fjärdedel ska väga och sen väga varje fralla så att de blir jämnstora. Mina degar varierar alltid lite i vikt eftersom jag alltid får ösa i lite med vätska under knådningen.

Hur du än gör så kan det bli 32 frallor och jag tycker att det är en toppenstorlek på frallor så jag gör varken fler eller färre.

Lägg alla frallorna på plåtar. Jag har bara 3 plåtar så jag får fördela dem på dessa men har du 4 plåtar är det bättre. Mina frallor jäser alltid ihop lite, vilket stör mig. Låt frallorna jäsa på plåtarna under handdukar i 40 minuter, medan ugnen värms till 225 grader.

När jäsningen är klar kör jag en plåt i taget i ugnen för jag tycker att de blir jämnast gräddade så. 10-12 minuter i ugnen och jag brukar spraya in lite vatten och stänga luckan snabbt som attan för att få lite hårdare yta på frallorna. Det är dock inget krav. Gör du som du vill.

Delad fralla
Det syns inte att det är potatis i brödet.

Självklart kan man vara lite kreativ med degen också. Ha i olika kryddor och smaksättningar om man vill. Kommentera om du provat receptet och berätta gärna om du provat att ändra nåt i receptet samt om du har någon favoritkryddning på bröd.

Lycka till! Kramen/Tess

32 Frallor

800 g skalad mjölig potatis. Till exempel King Edward
8 dl mjölk
2.5 dl kallt vatten
75 g jäst
1 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 kg vetemjöl. Gärna specialvetemjöl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *