Så kan du testa din jord

Testa din jord

Det finns massa sätt att testa din jord. Testa (ehh… :)) att googla jordprov laboratorium eller jordprov spade så hitar du massor.

Enklaste sättet att testa din jord är att ta en grävgrep och ta ett rejält jordtag. Du bör ha minst 10 maskar i detta. Gärna några andra kryp med. Maskarna är en bra indikator. Har du det så mår din jord bra. Har du inte det så bör du först och främst jobba med gröngödsling för att få ner organiskt material i jorden. Det mår alla jordar bra av.

Ett annat sätt är med vatten i en glasburk

Om du på kvällen lägger en näve jord i en stor glasburk med vatten och rör om kan du nästa morgon utläsa vilken slags jord du har.

 • Sandig jord
  de mesta partiklarna har fallit till botten, vattnet är ganska klart.
 • Mo
  partiklarna ligger i lager, mo överst, sand i botten, vattnet är ganska klart.
 • Mjäla
  bara ett tunt lager partiklar på botten, grumligt vatten, partiklarna tar lång tid på sig att falla till botten.
  Lerig jord
  bara ett tunt lager partiklar, grumligt vatten, partiklarna tar mycket lång tid på sig att sjunka till botten.
 • Torvjord
  en massa småbitar flyter runt på ytan, ytterst få partiklar på botten och grumligt vatten.
 • Kalkjord el bleke
  ett lager med vita, sandlika fragment ligger på botten, vattnet är blekt grått.

Tips från coachen

Se filmen The Symphony of Soil. Finns på Vimeo om du vill hyra i bra kvalitet med bra text. Annars finns den på Youtube med thai och engelsk text/tal.

Mattias
Mitt i omställningen från löneslav till självförsörjande småbrukare med fokus på hantverksmässiga metoder Redigerar podden. skriver på http://madprepper.nu (prepping/förberedelse) http://skitjakt.nu (jakt och vapenlagstiftning) http://mattiashandley.se (mina tankar. Här kommer jag skriva om mina tankar och ideer vad gäller småbruk, lantbruk, skogsbruk och jordbruk. Drömmer om: att köra med oxar på gården