Är biokol det nya svarta?

Jag är fundersam på biokol och användning/fördelar.
Överrallt där jag läser framställs det som ett undermedel och något extra fantastiskt som hjälper mot allt. Oavsett. Det gör mig skeptiskt.

Har jag förstått ”biokol” rätt?

Med eller utan urin? Eller ”bara” av vegetabiliskt ursprung?
  1. Kola för att få en typisk kolstruktur.
      Spelar det någon roll vilken typ av trädslag eller delar på träd som används?  
  2. Krossa kolet för att få så stor ytstruktur som möjligt
      Bara på frihand och lite hursom eller skall det bli mer finkornigt som aktivt kol?  
  3. Tillför urin för att låta det suga in i kolet.
      Hur mycket? Går det att överdosera? Liter urin per kilo kol borde ju vara en vettig doseringsangivelse?  
  4. Vänta
      Hur länge skall jag vänta? Vad händer om jag väntar för länge ? Skiljer sig tiden om du gör 10 kg biokol eller 300 kg? 
  5. Gräv ner det i jorden
      På vilket djup? Hur stor giva per kvadratmeter? 

Att göra kol (pyrolys egentligen) är en energikrävande process där stora mängder trä eldas upp för att göra kol. Är bruttoeffekten lokalt större genom att jag binder kol i jorden eller är det negativt då jag frigör stora mängder co2 vid skapandet av kol?

Fördelen med biokol är att jag ”binder” kol i jorden? Är detta verkligen att binda kol i myllan? Den andra fördelen är att jag har ett medium (kolet) som frigör urinets beståndsdelar (kväve ffa men även kalium och fosfor) i jorden över tid.

Hur kan en aktivitet att gräva ner kol i jorden bli en kolsänka som hjälper till att minska mängden växthusgaser, som till exempel koldioxid, i atmosfären?

Hur lång tid tar detta? När är det dags att gräva ner mer biokol? 
Är det någon som använder biokol i lite större odlingar, till exempel på friland? 

Kanske är det så att användandet av kol vore smart tillsammans med bondens klassiska utgödsling av stallgödsel som ackumulerats över vintern. Gödselspridningen kan kompletteras med [x] kilo kol per kilo gödselhög? Kol skall ju vara finfördelat men spridingsprocessen samt nedplöjningen/harvning av gödslet slår säkert sönder kolet i tillräckligt små beståndsdelar.

Jag försöker läsa på, men hittar bara frälsta som sjunger biokolets lov. Var finns data som visar på friskare jord?
Hur mäter jag själv vad förbättringen blir?

Jordbruksverket har information kring biokol. Dock verkar biokol i deras definition vara kon av vegetabiliskt ursprung? Nordic Biochar Network har regelbundna seminarier kring biokol. I studentarbetet Vitalisering med biokol i urbana växtbäddar finns mängder med intressant information för den som vill fördjupa sig om biokol.

Frågorna kring biokol är många hos mig…

Enligt de här så skall 25 liter biokol tillsättas till 150 liter jord.
Mattias
Mitt i omställningen från löneslav till självförsörjande småbrukare med fokus på hantverksmässiga metoder Redigerar podden. skriver på http://madprepper.nu (prepping/förberedelse) http://skitjakt.nu (jakt och vapenlagstiftning) http://mattiashandley.se (mina tankar. Här kommer jag skriva om mina tankar och ideer vad gäller småbruk, lantbruk, skogsbruk och jordbruk. Drömmer om: att köra med oxar på gården