Lilltorps gårdsost – så ystar du den

I det här avsnittet pratar vi ostystning. Att göra ost är ett riktigt hantverk som kräver både efarenhet och känsla för produkten. Men det går att börja enkelt.

Just därför börjar vi med en grynpipig gårdsost. Dessa är enkla att göra, kräver lite utrustning och går att äta efter någon vecka men utvecklas otroligt med ett halvårs lagring.

Receptet till Lilltorps gårdsost hittar du såklart i bloggen.

När det gäller ost och hantverket kring detta kan du bli hur vetenskaplig som helst. Låt det ta tid bara. Gör ca 10 hårdostar innan du börjar köpa prylar.

Vill du tillsätta en vitmögelkultur rekommenderar jag Kemikalia. De har även löpe till ett väldigt bra pris.

Vill du göra ost så tar du kontakt med en mjölkbonde och frågar om du kan få köpa 10 liter opastöriserad, oseparerad mjölk. Det är den bästa råvaran som finns!

Podden finns där du hittar poddar i vanliga fall, dvs på Spotify, i Apple Podcast eller överallt annars där du hittar poddar.

Eller så söker du på Småbrukarpodden i din poddspelare. Prenumererar du kan du också kommentera avsnitten och ge oss betyg – förutom att du aldrig missar ett avsnitt. Lägg in oss i din poddspelare!

Småbrukarpodden

Mattias
Mitt i omställningen från löneslav till självförsörjande småbrukare med fokus på hantverksmässiga metoder Redigerar podden. skriver på http://madprepper.nu (prepping/förberedelse) http://skitjakt.nu (jakt och vapenlagstiftning) http://mattiashandley.se (mina tankar. Här kommer jag skriva om mina tankar och ideer vad gäller småbruk, lantbruk, skogsbruk och jordbruk. Drömmer om: att köra med oxar på gården