Håkan e rökt aka Tolarps Tuppgryta

Om du vill göra en enklare gryta så skippar du momenten med att nästan elda upp röken samt att röka köttet. Som alltid lagar vi all mat på vedspis och vi har bara kallvatten.

Dagen innan

Elda igång röken så att den blir varm och gosig.

Skörda massor med kryddor som dill, Persilja, rädisblast etc och lägg i en burk.

Efter lunch så stoppar du in köttet som skall rökas och håller igång röken tills du går och lägger dig.

Dagen ni skall äta

Starta röken innan första frukost och glöm inte att chilla med

Har du inte grisfett så får du smälta lite ister

tips från coachen är att kolla det innan du skall börja steka

Elda igång bägge spisarna och sätt på stekpannor. Gå ut och skörda så mycket gröna blad och grönsaker att du skäms. Sedan tar du ännu mer!

Tips från coachen är att ta blast från vitlök, lök, rädisa och massa gräslök

Sätt på en löjligt stor kastrull på spisen. Fräs allt du skördar i stekpanna innan du lägger ner det i stora kastrullen

Hämta in se rökta fåglarna och lägg dem i geytan

Fyll på med vin och vatten så det täcker

Tips från coachen: en zinfandel du gillar passar utmärkt. Använd alltid vin du tycker om i matlagning

Till detta serverar du stapelfödan på Tolarp, dvs potatis. Jag gjorde salt potatis och potatisklyftor i ugnen.

Häll i massa salt i kokvattnet så bildas det en saltbeläggning på potatisen när du hällt av vattnet

Potatisklyftorna skall gå länge i ugnen. Med lite smält grisfett, salt, dill och någon god krydda på så blir det alltid godare

Två formar med klyftor räcker inte till lunch. Gör du dem goda så behövs fyra formar.

För att hålla mig till rökte at så rökte jag skalade kokta ägg

Ett annat experiment var att röka Halloumi. Av någon anledning blev den toksalt vilket jag inte förstår

Samuraj blev inbäddad av en besökare på gården

Serverar du mat till 14+ människor så bör du bena ur den först.

Fräs på benen och koka ur dem så får du en riktigt god buljong som du förstärker smaken i maträtten med.

Till slut så har du rätten Håkan e rökt på tallriken och det är bara att hugga in

Vem är då Håkan

Håkan var vår förra tupp. Han var 6 år när vi slaktade honom tillsammans med två tuppkycklingar i våras. Köttet var supermört, så mört att det var svårt att plocka upp fåglarna ur grytan.

Mattias
Mitt i omställningen från löneslav till självförsörjande småbrukare med fokus på hantverksmässiga metoder Redigerar podden. skriver på http://madprepper.nu (prepping/förberedelse) http://skitjakt.nu (jakt och vapenlagstiftning) http://mattiashandley.se (mina tankar. Här kommer jag skriva om mina tankar och ideer vad gäller småbruk, lantbruk, skogsbruk och jordbruk. Drömmer om: att köra med oxar på gården