Gubbost

cof

Gubbost är som en blandning av mesost och keso. Söt och kan med fördel smaksättas med enris

Gubbost

2-3 liter komjölk (separerad)
1 tsk ostlöpe

Tillsätt löpen till mjölken. När mjölken koagulerar och vasslan tränger upp längs ostkarets sidor skall man röra i massan så att den bryts. Värm nu upp det hela på jämn värme och under omrörning och låt det koka tills det är ljusbrunt och indunstat.

Osten har en mycket speciell grynig konsistens och ätes p bröd med rikligt med smör.

Enligt vissa skall osten smaksättas med en kanelstång eller enris (rekommenderas). Även om osten är sör i sig själv kan man ev tillsätta mer socker eller honung och lite salt.
Mot slutet av kokningen kan man dessutom tillsätta en mjölredning utrörd i mjölk eller grädde

Mattias
Mitt i omställningen från löneslav till självförsörjande småbrukare med fokus på hantverksmässiga metoder Redigerar podden. skriver på http://madprepper.nu (prepping/förberedelse) http://skitjakt.nu (jakt och vapenlagstiftning) http://mattiashandley.se (mina tankar. Här kommer jag skriva om mina tankar och ideer vad gäller småbruk, lantbruk, skogsbruk och jordbruk. Drömmer om: att köra med oxar på gården