Knäckebröd i vedeldad pizzaugn

Som fördjupning så bestämde jag och Sara oss för att baka knäckebröd idag.

Måttet är rågat

Det betyder ju då att mala råg för att få mjöl (vi har inget vete just nu). Att ta av surdegsstartern. Att ta grisfett för att få fettet (all mjölk har gått åt till feta, halloumi, mjukost och messmör :))

Sara satte degen och pizzaugnen började vi elda i redan på morgonen för att ha lagom temperatur (inte en triljard grader).

Salt och rågmjöl

Kavlingsutrymmet preppades med mjöl och salt.

Epilatorugnen

Ugnen var på gränsen till lavavarm så den fick svalna medans vi bearbetade degen

Knåda!

Först knådades den. Sedan kavlade vi ut den lite halvtunt.

Kavla
Grädda

Pick o suss in i uggnen som Markoolio sjöng.

Grädda på

Nu var det så varmt i den mindre varma ugnen att jag bokstavligen brände håren från armen.

Svalna av

Knapriga knäckebröd. Inte illa för två nybörjare. Smakade fantastiskt alena!

Hålgörare

Efter ett tag kom jag på att vi skulle göra hål i mitten av bröden så vi kunde trä dem på en pinne sedan. En tom kryddburk passade utmärkt.

Knäckebröd med hål i

Gräddningen beror helt på värmen i ugnen. Ett tag så var det så varmt att bröden brändes i kanterna utan att vi hann med att ta ut den.

Även hålen skall svalna

Låt knäckebröd svalna innan du hänger upp dem på en pinne.

Låda, pinne, bröd och burk

Burken på sidan är karamelliserad syrlig mesost. Magiskt god!

Så förvaras knäckebröd

Nu hänger bröden i köket.

Recept på rågknäckebröd

Jag hittade detta recept hos Kungsörnen. Utgå från det. Eftersom varje knäcke kalas separat så kan du testa olika smaker. Använd torra kryddor och prova dig fram.

Rågknäcke

Knaprigt knäckebröd med råg och fänkålsfrön.

Ingredienser

24 kakor

  • 700 g (ca 13 dl) Kungsörnen Grovt Rågmjöl
  • 25 g (½ pkt) jäst
  • 5 dl vatten, 37˚C
  • 1½ tsk salt
  • 2-3 msk hel fänkål
  • 25 g smör eller margarin, rumsvarmt eller flytande

Så här tillagar du receptet (50 minuter):

1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser men spar 2 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt några minuter. Ta mer mjöl om det behövs, men degen bör inte vara för fast.

2. Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.

3. Värm ugnen till 250˚C.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i ca 24 bitar och rulla dem till runda bullar. Låt dem ligga under bakduk under väntetiden så att de inte torkar på ytan.

5. Kavla ut bullarna till riktigt tunna kakor på väl mjölat bakbord, först med vanlig kavel sen med kruskavel. Vänd kakorna med stekspade. Istället för kruskavel kan man nagga kakorna tätt med nagg eller gaffel.

6. Lyft dem försiktigt till osmorda plåtar och grädda mitt i ugnen 6-8 minuter, tills de fått fin färg utan att bli brända.

7. Grädda 2 brödkakor åt gången medan du kavlar ut 2 nya. Låt kakorna kallna på galler utan bakduk. Förvara dem torrt.

Mattias
Mitt i omställningen från löneslav till självförsörjande småbrukare med fokus på hantverksmässiga metoder Redigerar podden. skriver på http://madprepper.nu (prepping/förberedelse) http://skitjakt.nu (jakt och vapenlagstiftning) http://mattiashandley.se (mina tankar. Här kommer jag skriva om mina tankar och ideer vad gäller småbruk, lantbruk, skogsbruk och jordbruk. Drömmer om: att köra med oxar på gården