Det finns många recept på Sriracha. Serious Eats har experimenterat fram ett bra recept på Sriracha och Jag rekommenderar dig att läsa det.
Baseratpå det så blir följande gott. Ingefäran är ”hemliga ingrediensen”.
Ingredienser
- 200 g röd spansk peppar (ännu bättre med röd jalapeno, fresno eller annan valfri röd chili)
- 2 stora vitlöksklyftor
- 2 msk ingefära, alltså inte riven utan hel
- 1 dl vatten
- 1,5 msk salt utan jod
- 1 tsk strösocker
- 0,5 dl vitvinsvinäger
Gör så här
Ta bort stammen på chilifrukterna, skär ingefäran i tunna slantar. Lägg chilifrukter, ingefära, vitlöksklyftor, salt, socker och vatten i en mixer och mixa i ungefär en minut.
Kör du med torkad chili kan du lägga chili, vitlök, ingefära och lök i en skål och hälla på vatten så det får dra i ett par timmar. Du får dock mixa det betydligt längre!
Häll upp det mixade i en burk med tättslutande lock. Ställ burken i rumstemperatur. Efter ett par dagar kommer det börja bubbla i burken och fermenteringen är igång. Öppna burken en gång om dagen för att släppa ut bildad koldioxid. Efter ytterligare 3-4 dagar så har det nästan slutat bubbla och mjölksyrningen är klar.
Mixa nu allt ytterligare en gång, den här gången ungefär 2-3 minuter. Passera sedan ner såsen i en kastrull genom en trådsil. Det är en viktig grej som ni inte får skippa, såsen ska vara slät och fin.
Tillsätt vinäger och låt sedan såsen puttra till lagom konsistens. Jag kör den till lite lösare än ketchup. Det där är helt frivilligt.