Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Mattias Mumsiga Chilisås, aka Sriracha sås

Mattias Mumsiga Chilisås, aka Sriracha sås

Det finns många recept på Sriracha. Serious Eats har experimenterat fram ett bra recept på Sriracha och Jag rekommenderar dig att läsa det.

Baseratpå det så blir följande gott. Ingefäran är ”hemliga ingrediensen”.

Ingredienser

  • 200 g röd spansk peppar (ännu bättre med röd jalapeno, fresno eller annan valfri röd chili)
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 2 msk ingefära, alltså inte riven utan hel
  • 1 dl vatten
  • 1,5 msk salt utan jod
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 dl vitvinsvinäger

Gör så här

Ta bort stammen på chilifrukterna, skär ingefäran i tunna slantar. Lägg chilifrukter, ingefära, vitlöksklyftor, salt, socker och vatten i en mixer och mixa i ungefär en minut.

Kör du med torkad chili kan du lägga chili, vitlök, ingefära och lök i en skål och hälla på vatten så det får dra i ett par timmar. Du får dock mixa det betydligt längre!

Häll upp det mixade i en burk med tättslutande lock. Ställ burken i rumstemperatur. Efter ett par dagar kommer det börja bubbla i burken och fermenteringen är igång. Öppna burken en gång om dagen för att släppa ut bildad koldioxid. Efter ytterligare 3-4 dagar så har det nästan slutat bubbla och mjölksyrningen är klar.

Mixa nu allt ytterligare en gång, den här gången ungefär 2-3 minuter. Passera sedan ner såsen i en kastrull genom en trådsil. Det är en viktig grej som ni inte får skippa, såsen ska vara slät och fin.

Tillsätt vinäger och låt sedan såsen puttra till lagom konsistens. Jag kör den till lite lösare än ketchup. Det där är helt frivilligt.

Här kan du också ta basen och testa lite olika smaker. Gör en starkare (tillsätt till exempel gochujang chili flakes) eller varför inte en med en skvätt kaffe i?

Häll upp såsen på en ordentligt rengjord flaska eller burk (ställ in flaskor eller burkar i ugnen på 100°C i en timma så är de desinficerade).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *