Vi väntar killingar och lamm. I år är första året med egen bagge. Getterna och fåren håller på att sättajuver vilket är ett utmärkt tecken. Att de sätter juver betyder att killningen är nära – det är en av signalerna.
En annan signal är när höft/svanssenan mjukas upp. Det är intressant nog likadant på alla idisslare, från getter och får till kor.
De har en sena som håller ihop de övre benknotorna på höften med varandra samt svansroten. När nedkomsten är nära mjukas den senan upp och höftbenen åker isär lite grann. På mindre djur känns det som att svansen är loss och det går ofta att knipa under svansfästet med tumme/pekfinger.
Mattias byger ett nytt vindskydd, i odlingshagen. Fåren går i odlingshagen just nu och tanken är att de skall lamma där. Eftersom grisen skall gå i hagen efter fåren behövs ett stabilt vindskydd. Det vindskyddet vi redan har är ett förrådstält som vi parkerar på annan plats. Vad hände med det förra stabila vindskjulet tänker du då? Det blev ett halmhus istället.
Vi tänker förändra lite bland djuren på gården. Det innebär att vi tänker slakta ankorna och Väs (gåsen) samt skaffa kalkoner. I samma veva tänker vi utöka mängden höns. Mattias har ideer om ett flyttbart hönshägn men Tess är ledsen över slakten på framförallt Väs. Hon gillar de stora fåglarna!
Hönsen skall vi utöka som sagt. Det blir blandraser 2023 så att vi kan bygga upp bra lösningar för hönsen under både sommar och vinter. När det är färdigt så kommer vi fokusera mer på lantrashöns.
Hur får Mattias bort aspar?
Växelbeta med getter och grisar!
Elaggregat och elnät.
Hägna in dem på liten yta, flytta getterna när de betat rent. Då äter de upp slyet och barkar det större.
Grisarna går efter och bökar, vänder runt jorden. De äter rötter så ogräs och asp rotskott går åt.
Så råg efter det att du flyttar grisen. Den är bra på att konkurrera ut ogräset. Eftersom den är tvåårig kommer du ha fint bete därefter. Getterna kommer äta det ovan jord och grisen bökar efter rötterna
Andra året gör du likadant. År tre gör du vad du vill för då är asparna borta.
Så gör Mattias på gården för att bekämpa två aspbestånd
Tess bakar en hel del. Just nu ligger fokus på surdegsbröd vilket leder till massa avhäll som leder till fröknäcke. Det i sin tur leder till att Tess har kommit ett steg längre i processen att skapa goda, vackra och säljbara bröd som smakar fantastiskt! Nästa steg är att göra det repeterbart så att produkter kan nå er som vill köpa.
Lyssna på avsnittet så hör du nog när både Tess och Mattias hjärnor kommer på samma sak samtidigt 🙂
Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.
Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare 🙂