Skicka ett meddelande till oss (via sms)
Sammanfattning: Dokumentären lämnar mycket att önska. På många plan. Möjligen är det en intressant kartläggning över hur maskininlärning kan användas för att tolka stora dataset av ljud.
Vi har sett dokumentären Om grisar kunde tala på SVT Play.
De tar sig an att försöka förstå grisars ljud och att kunna applicera dem som någon form av mätetal på om grisar är glada på konventionella, ekologiska ellerfrigående gårdar.
Påståendet är att de spelat in över 15000 ljud på gårdar i Danmark och Tyskland.
I realiteten harde spelat in grisljud från en eller två grisar i en tyst miljö. Sedan harde spelat in 15 min ljud/timme under sju dagar i nio olika djurstallar.
I den publicerade studien skriver de ”7414 calls produced by 411 pigs”. Varför det skiljer vet jag inte.
Algoritmen är tränad på en gris i tyst miljö. Sedan applicerar de den på data från extremt bullriga miljöer med massor av grisar.
Algoritmen är dessutom antropomorfisk. Dvs att vi människor har tagit djurs beteenden och applicerat mänskliga känslor på ljud vi inte förstår.
Sedan har de tagit de ljud de lyckats isolera och tränat en AI för att upptäcka samma ljudmönster i inspelningar.
Det har sedan lett till att ljud isolerats och de mönster de visar mappas mot det ljudet vi tror de utstöter vid vissa känslolägen
Ingen av medhjälparna som startade studien var med och slutförde den
I programmet hävdar de att grisar de inte träffat har hög puls och höga kortisolnivåer i grisen? Detta baserat på ett inspelat, redigerat och isolerat läte. Inget i studien visar på puls/kortisolprover
400000 grisar transporteras varje dag i Danmark
Den vetenskapligste delen kommer från mätningar som gjorts på slaktkroppar av gris under lång tid. Där mäts kött från eko/konventionellt.
Det som mäts är:
– Ph
– Kött andel i slaktkroppen – högre andel kött = lägre kvalitet
– Köttets kemiska sammansättning (fett, protein, bindväv, vatten)
Det finns ingen skillnad mellan konventionell och eko. Transporten är boven.
Det finns ingen mätning kring smak.
På ytterst oklara grunder så anser de att en konventionell grisuppfödning är det som producerar mest positiva läten. Det råkar vara den tyska gården.
Artikeln i Nature https://www.nature.com/articles/s41598-022-07174-8
https://scholar.google.com/citations?user=XMZCydwAAAAJ&hl=en
Småbrukarpoddens snackgrupp är lanserad (på facebook). Du hittar den direkt på https://www.facebook.com/groups/724343842855485 eller via Länk i bion.
Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.
Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare 🙂