Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Allmogekon, SILO, fröpredatorer och bäbisar

Allmogekon, SILO, fröpredatorer och bäbisar

Skicka ett meddelande till oss (via sms)

Kantarellfrön Finns de?
Det korta svaret är nej. Det är bluff

SLU studien om Fröpredatorer och intensivt jordbruk
För att öka produktiviteten är jordbruket ofta beroende av intensiv användning av kemiska bekämpningsmedel och gödningsmedel. I en ny studie visar forskare att ett intensivt jordbruk gör att man riskerar att förlora stabil tillgång på viktiga ekosystemtjänster som predation av ogräsfrö.

Predation av ogräsfrön av frörovdjur som jordlöpare är en ekosystemfunktion som bidrar till biologisk ogräsbekämpning.

– Vi undersökte förekomsten av jordlöpare och kombinerade det med molekylära data från jordlöparnas maginnehåll för att uppskatta den funktionella redundansen av fröpredation.

Den funktionella redundansen av predation av ogräsfrö räknades sedan ut för 65 ogrässläkten på 60 fält i Frankrike, Österrike, Tjeckien och Sverige. 

– Vi såg att  ökade jordbruksinsatser, mätt som antalet besök till ett fält för att exempelvis behandla med ogräsmedel eller plöja, och minskad mångfald i växtföljden minskade den funktionella redundansen av ogräsfröpredation.
https://www.slu.se/ew-nyheter/2024/4/intensive-agriculture-results-in-less-reliable-weed-control-from-seed-eaters/

Hur såg allmogekon ut på 1700talet
Nils Linnaeus allmogeko vägde på 1700- talet cirka 150 kg och dagens ko beroende ras väger mellan 550 kg till 700 kg.
Allmogekon mjölkade på ett år ca 600 liter och dagens ko beroende på ras mjölkar i genomsnitt  ca 11000 kg mjölk per år , men vissa kor kan mjölka betydligt mer.
Så 1700-tals bonden dricker öl, för den lilla mjölk som produceras, ska gå till barnen och att göra ost och smör för att säljas och få in penningar

Spannmålet var viktigt på 1700talet
Under ett år med bästa tänkbara tillväxt kan gårdens åkrar, utöver den säd som måste sparas till nästa års utsäde , ge omkring 10 tunnor säd till hushållet. Detta motsvara sammanlagt 1470-1650 liter.
Spannmål i form av bröd, välling och gröt står under 1700- talet för i genomsnitt 60 till 70 procent av en enskild persons energiintag. Om vi lägger till allt det öl som bryggs på kornmalt och det brännvin som bränns blir andelen ännu högre. Arbetsföra vuxna konsumera ca 2,5 tunnor spannmål per person.

SILO-databasen är live!
Den 9 april lanserades SILO-databasen, med öppen statistik över kommunernas livsmedelsinköp.
Vid lanseringen fanns data från 268 av landets 290 kommuner inläst i SILO-databasen. Det totala varuvärdet för inköpen 2023 var 7,8 miljarder kronor.

– Den kategori som kommunerna köper allra mest av är mejerivaror inklusive ost, det handlar om drygt 1,2 miljarder kronor och motsvarar 15,8 procent av det totala varuvärdet. Kött, fisk, fågel, frukt och grönsaker samt kaffe är andra livsmedel som kommunerna lägger mycket pengar på.

Småbrukarpoddens snackgrupp är lanserad (på facebook). Du hittar den direkt på https://www.facebook.com/groups/724343842855485 eller via Länk i bion.

Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.

Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *