Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Billig mat är bra mat

Billig mat är bra mat

Idag så pratar vi billig mat. Det är alltså inte billig mat i butiken utan sådan mat som är gjord av råvaror som är goda, lättodlade och enkla att skörda samt lätta att tillaga.

I år har vi valt att framförallt fokusera på lök, potatis och ärtor. Det är bra basmat som gör en mätt och ger bra med ork. Tillsammans med lite extra tillbehör kan det bli allt möjligt gott.

Till exempel ärtsoppa, grön ärtsoppa, purjolök och potatissoppa, kött och potatislåda och så vidare. Kombinationerna är oändliga.

Tess bakar ett bröd vi kallar ”enkla brödet” som enbart består av salt, vatten, jäst och vetemjöl. Enkelt att tillreda, enkelt att grädda och otroligt gott. Målet är ju att kunna göra det av mjöl från vår egen vete men där är vi inte riktigt än.

När du ställer om och börjar odla allt mer själv så är det viktigt att det är kul, ananrs blir det inte av. Sedan finns det några saker att tänka på:

  1. Odla saker som kan växa
  2. Odla saker du äter
  3. Så och plantera så att du inte får all skörd på en gång
  4. Odla sådant som är lätt att skörda
  5. Hur skall du lagra din skörd?
  6. Hur skall du förädla din skörd?

Det är några saker som kanske är självklara men som är viktiga att tänka på.

Känner du Johannes Cullberg? Han har ett fantastiskt instagramkonto där han (bland annat) går igenom skillnaden mellan industrimat och riktig mat. Som till exempel nu senast om glass.  
Jag (dvs Mattias) skulle jättegärna prata med honom om gårdsproducerad mat, bäst föredatum och matglädjen i att veta vad som finns på tallriken. 
Känner du Johannes får du väldigt gärna fixa en kontakt. Mycket karma och goda tankar utlovas!

Podden finns där du hittar poddar i vanliga fall, dvs på Spotify, i Apple Podcast eller överallt annars där du hittar poddar.

Eller så söker du på Småbrukarpodden i din poddspelare. Prenumererar du kan du också kommentera avsnitten och ge oss betyg – förutom att du aldrig missar ett avsnitt. Lägg in oss i din poddspelare!

Småbrukarpodden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *