Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Biodling a la Lilltorp eller Småskalig biodling – här är våra bästa tips

Biodling a la Lilltorp eller Småskalig biodling – här är våra bästa tips

I dagens avsnitt pratar vi kort om växthuset, Mattias har fått en demon i halsen och sedan går vi in på Tess utmärkta honungshantering. Det finns nyheter på bilfronten och vi pratar om den absolut viktigaste tillgången för ett småbruk.

Det här är avsnittet för dig som funderar på biodling, men inte vill ta alla kostnader iform av slunga smältare etc etc.

Biodling a la Lilltorp
Vi fick 5 ramar i honungsskörd som legat hela vintern i källaren.
Tess tog dessa och provade två olika tekniker för att få loss honungen.
Dels skar hon ut honungskakan tillsammans med grundvaxkakan (som smälts fast på trådarna). Detta krossade hon sedan men det gav massa vassa vaxbitar (från mittenkakan).

I sitt andra försök så skar hon åter igen loss kakan från trådarna, men tog en skalkniv och skar loss bivaxet från mittenkakan.

Detta silades sedan i först en grov sil och sedan genom en silduk. Det gav oss en ren honung som numer är upphälld på burk.
Totalt 20 burkar blev det till vår glädje och fascination!

Den stora frågan är ju vad vi skall göra med vaxresterna nu?   

Mattias hann snickra klart nya bibordet innan detta avsnitt publiceras. Enligt Lilltorp snickeristandard skall allt som snickras hålla att dansa på. Grannarna fick sig nog ett leende när Mattias hoppade upp på nya bänken och dansade en kort jigg.

Biluppdatering:
En saga når snart sitt mål. Blåbilen skall skrotas nu när Mattias har blivit med Jeep och Tess lilla röda får lite verkstadstid nästa vecka.

Som avslut så pratar vi om ett småbruks absolut viktigaste tillgång – bra grannar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *