Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen

Bloggen

Keso

Keso är ganska lätt att göra. Räkna med att du får ut 10% keso från mjölk mängden. Börja med att hetta upp mjölken till 30 grader Tillsätt filmjölk, låt det vila. Tillsätt löpe, låt det vila. Skär sedan ostmassan i kuber När massan vilat skall du röra försiktigt och långsamt hetta upp massan till 40 grader. Sedan är det dags att röra i 40 min… Läs mer »Keso

Mattias Mumsiga Chilisås, aka Sriracha sås

Det finns många recept på Sriracha. Serious Eats har experimenterat fram ett bra recept på Sriracha och Jag rekommenderar dig att läsa det. Baseratpå det så blir följande gott. Ingefäran är ”hemliga ingrediensen”. Ingredienser 200 g röd spansk peppar (ännu bättre med röd jalapeno, fresno eller annan valfri röd chili) 2 stora vitlöksklyftor 2 msk ingefära, alltså inte riven utan hel 1 dl vatten 1,5… Läs mer »Mattias Mumsiga Chilisås, aka Sriracha sås

Finsk brödost

3 liter mjölk 1 tsk ostlöpe 1 tsk salt Värm mjölken till 35 grader och tillsätt salt och ostlöpe. När ostmassan är stel bryts den med en visp och läggs ut på ett omvänt grytlock. Den skall av sig själv sjunka ihop till en platt kaka. När vasslan efter några timmar runnit av ska osten gräddas på bägge sidor i en mycket het ugn. Den… Läs mer »Finsk brödost

Gubbost

Gubbost är som en blandning av mesost och keso. Söt och kan med fördel smaksättas med enris Gubbost 2-3 liter komjölk (separerad) 1 tsk ostlöpe Tillsätt löpen till mjölken. När mjölken koagulerar och vasslan tränger upp längs ostkarets sidor skall man röra i massan så att den bryts. Värm nu upp det hela på jämn värme och under omrörning och låt det koka tills det… Läs mer »Gubbost

Frysta äggulor

Idag har jag smakat på något jag aldrig ätit förut Nämligen frysta äggulor. Eller rättare sagt ägg som frysts ner (de spricker i skalet) och fått tina långsamt i kylen. Äggvitan rinner av när den tinar men äggulan förblir hård, nästan fettigt smetig. Som du ser på bilden så har vi soja till. Riktigt gott blir det med lite charlottenlök och olivolja ringlade över. Servera… Läs mer »Frysta äggulor

Knäckebröd i vedeldad pizzaugn

Som fördjupning så bestämde jag och Sara oss för att baka knäckebröd idag. Det betyder ju då att mala råg för att få mjöl (vi har inget vete just nu). Att ta av surdegsstartern. Att ta grisfett för att få fettet (all mjölk har gått åt till feta, halloumi, mjukost och messmör :)) Sara satte degen och pizzaugnen började vi elda i redan på morgonen… Läs mer »Knäckebröd i vedeldad pizzaugn