Keso är ganska lätt att göra. Räkna med att du får ut 10% keso från mjölk mängden.
![](https://i1.wp.com/lilltorp.nu/wp-content/uploads/IMG_20190410_123125.jpg?fit=584%2C779)
Börja med att hetta upp mjölken till 30 grader
![](https://i0.wp.com/lilltorp.nu/wp-content/uploads/IMG_20190410_121653.jpg?fit=584%2C779)
Tillsätt filmjölk, låt det vila. Tillsätt löpe, låt det vila.
Skär sedan ostmassan i kuber
När massan vilat skall du röra försiktigt och långsamt hetta upp massan till 40 grader.
Sedan är det dags att röra i 40 min
När du är färdigrörd s kall du filtrera bort vasslen
![](https://i0.wp.com/lilltorp.nu/wp-content/uploads/IMG_20190410_140009.jpg?fit=584%2C779)
Spara vasslen, den kan användas till mycket
![](https://i1.wp.com/lilltorp.nu/wp-content/uploads/IMG_20190410_140141.jpg?fit=584%2C438)
Skölj sedan keso massan i kallt vatten.
![](https://i2.wp.com/lilltorp.nu/wp-content/uploads/IMG_20190410_140252.jpg?fit=584%2C779)
Paketera keson på lämpligt sätt
![](https://i2.wp.com/lilltorp.nu/wp-content/uploads/IMG_20190410_140729.jpg?fit=584%2C438)
Det blev 1 kg keso av 10 liter mjölk och kvar blev ca 8 liter vassle
![](https://i0.wp.com/lilltorp.nu/wp-content/uploads/IMG_20190410_141209.jpg?fit=584%2C438)