Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Därför har vi varit tysta

Därför har vi varit tysta

Vi missade podden förra veckan. Det blir lätt så när livet, universum och allting liksom kryper inpå. Tid är något märkligt, ibland går det långsamt, ibland går det fort och ibland hinns inte allting med. Vi har haft en sådan period.

Först blir vi lite filosofiska om epitetet/etiketten småbrukare. Vad ären småbrukare egentligen?  Vad skiljer det från en självhushållare?
Tess harsvårt för etiketter och Mattias tyckeratt du skall kalla dig för vad du vill vara.

Säger du Månskensbonde ellerSmåbrukare om dig själv. Vad vill du egentligen vara?

Mattias definierar småbruket som en gård där småbrukaren lever av det gården ger och byter/köper det övriga som behövs.

Det moderna lantbruket med skogsbruk, odling, jordbruk och avel harsom mål att sälja produkterna gården ger till affär/distributör/konsument där intäkterna från detta ger pengar så lantbrukaren har medel till att köpa mat och övrigt som behövs.

Vad tycker du, vad är ett småbruk?

Mattias skulle klippa fåren och hade som strategi att visa fåren några youtubevideos på hur fårklippning går till. Märkligt nog så ville de inte riktigt samarbeta ändå. Men till slut så gick det 🙂

En av anledningarna till att vi varit lite tysta är också lammen. Våra fyra tackor harfått lamm. 22, 49 och 50 fick varsitt bagg- och tacklamm. 50 fick tre lamm. Ett tack och ett bagglamm och en till som Mattias inte kommer ihåg.

I avsnittet får Tess och Mattias en snilleblixt. Ledtråden är permakulturens ”största möjliga effekt till minsta möjliga insats”. Det handlar om odling 🙂

I vilket väderstreck går solen upp respektive ner?
Här stämmer inte det klassiska upp i öster och ner i väster. På vintern går solen upp i sydsydost och ned i sydsydväst. På sommaren är det som att solen precis touchar till under horisonten i norr. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *