Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Det fungerar inte att elda potatisskal för att bli av med sot i skorstenen

Det fungerar inte att elda potatisskal för att bli av med sot i skorstenen

Elda potatisskal fungerar inte. I alla fall inte för att bli av med sot och tjära i skorstenen.
Varför är det då ett ”life hack” att elda potatisskal? De sägs innehålla zink och zinket skall då när det förbränns påverka sot och tjärbeläggning så att det försvinner.

Det är bara en liten detalj. Potatis(skal) innehåller 0.22 milligram zink per 100 gram potatis. Med andra ord 0.00022 gram zink per 100 gram potatis. Med andra ord nästan ingenting. Eldar du 100 kilo potatis(skal) så har du frigjort 0.22 gram zink.

Det finns ett avsotningsmedel (Optizon) som säger sig kunna göra allt möjligt bra, men det skall framför allt hålla lucka, ugn och skorsten ren från tjära och sot. Detta genom att stoppa in två matskadar med produkten som innehåller främst magnesium (inte zink!) och oorganiska nitrater (dvs salter). Detta skall då påverka sot och tjärbildning.

Så ”husmorstipset” var att elda zink/potatisskal men produkten innehåller magnesium. Potatis innehåller också magnesium, ”hela” 22 mg per 100 gram potatis(skal). Så eldar du 10 kg potatis så har du frigjort 2.2 gram med magnesium.

Dags för en rättelse:
Jäst är svamp och inte bakterier.
Vilket vi vet. Det gick bara snett när vi tänkte.

Att ha hushållskanin (eller köttkaniner) får ofta folk att varna för kaninsvält och att pälsjägarna dog av svält trots att de åt massor med kanin.
Det stämde i några få fall bland pälsjägare i slutet av 1800-talet. De åt en extremt ensidig kost av just kanin. Då kanin saknar vissa essentiella fettsyror kunde pälsjägarna inte tillgodogöra sig all näring och de fick bristsjukdomar. Detta är det som kallas kaninsvält.

Idag är det ingen som äter uteslutande kanin under många månader.

Tess har gjort kultingar. Beställ på Lilla Surdegsbageriet senast måndag 17.00 för leverans samma vecka. Varför är det så lång leveranstid? Lyssna på avsnittet så förstår du varför tid är lika med god smak!

En nyhet som Tess släpper är att Lilla Surdegsbageriet snart släpper en ny produkt. Granola kommer snart i shoppen! Granolan innehåller surdeg, honung och massa godsaker

Småbrukarpoddens snackgrupp på facebook är lanserad. Du hittarden på https://bit.ly/m/lilltorp

Bjud in de som du tycker borde lyssna och prata!

Småbrukarpoddens snackgrupp är lanserad (på facebook). Du hittar den direkt på https://www.facebook.com/groups/724343842855485 eller via Länk i bion.

Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.

Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *