Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Finnarna byggde rökbastu – Smålänningarna byggde linbasta

Finnarna byggde rökbastu – Smålänningarna byggde linbasta

När finnarna kom till det som idag kallas Finnmarken var en rökbastu det första de byggde. Rökbastun bestod av en enorm eldstad utan skorsten och tätt tak med rökutsläpp i ett rum där alla bodde.


På så sätt eldade de en gång per dag i eldstaden så att det blev varmt. Röken lade sig som ett täcke under taket och där lagrades maten, rökt.

Illustration av Arne Östman

När rökbastun var klar så påbörjades bygget av det riktiga boningshuset. Finnarna bodde alltså i rökstugan tills dess att den ”riktiga” stugan var klar.

I södra Sverige kallas ungefär samma byggnad för linbasta där eldstaden var i ett rum. Genom att ha vägg som inte gick upp till taket och ett annat rum på ”ryggsidan” av eldstaden så kunde lin och annat torkas där utan risk för att det skulle ta eld.

I Like Hiking har en riktigt bra video om en man och en hund som bygger en bastu från grunden. För hand. Det tar tid när du gör det ensam men med hjälp av några grannar, eller på en prova på kurs så går det på en helg.

Skicka ett mail eller använd kontaktformuläret om du är intresserad av att prova på hantverken med att fälla träd, barka av, hugga ur uttagen för knuttimringen, klyva stock och bygga grund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *