Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Göra lyckor, Mattias oförmåga att vika papper och våra funderingar kring fyrverkerier

Göra lyckor, Mattias oförmåga att vika papper och våra funderingar kring fyrverkerier

Här har vi det stora Nyårsavsnittet

Vi pratar inte årets bästa, topp3 värsta etc.
Vi pratar däremot fyrverkerier och hur det påverkar miljön, djuren och människorna.

Miljön påverkas, det är onödiga kemikalier som släpps ut. Dessutom blir det skräpigt eftersom det inte är någonsom städar ute i skog och mark heller.

Djuren påverkas. Både vilt och tamboskap skräms. Varje år kan vi läsa i tidningarna om hundar, katter, hästar och andra djur som skadats i samband med fyrverkerier.

Det påverkar plånboken. Du bränner ju bevisligen upp pengarna. Skall det bli ett bra fyrverkeri så behöver du lägga en hel del pengar. Pengar som kan läggas på annat eller inte ens behöva tjänas in.

Fundera på hur många timmar du behöver arbeta för att tjäna in de pengarna. Tänk om du lät bli att arbeta de timmarna och gjorde saker du tycker är roligt istället?

Människor påverkas. Fyrverkerier används för att vandalisera. Snart kommer rubrikerna om ungdomsgäng som skjuter raketer mot polis, ambulans, hundägare och mycket annat.

Nyårstraditionen att göra Lyckor fortsätter vi med. I början av förra året gjorde vi lyckor och pratade vaccin Uppföljning på det kommer efter vi gjort 2022 års lyckor.

Tanken är att vi smälter tenn, häller ner det i en bunke med vatten och sedan tolkar resultatet.
Seden att stöpa nyårstenn kommer sedan gammalt från Finland och lever kvar ännu idag.

Traditionellt stöper man det allra första tennhästskon/nyårslyckan åt hustomten, detta bringar lycka över hemmet, gården och för familjen under kommande år.
Efter det är det den som är yngst och familjen som är nästa på tur. Man börjar med att säga sitt namn när man lägger tennet för att smälta i skopan.

Nyårslyckor är tenn som är format som små hästskor och man låter det smälta i en speciell tennspade över öppen eld. När hästskon i tenn har smält häller man den i en hink fylld med vatten och då bildas det ett föremål som kan se ut hur som helst och det är nu man skall lista ut vad föremålet liknar och förutspår för framtid.

Detta kan man göra genom att antingen se på föremålet i tenn rakt av, känna på strukturen eller se på formen som bildas i skuggan av ett stearinljus eller starkare ljus. Ofta liknar föremålen skepp eller båtar, djur eller blommor. Endast fantasin sätter gränserna för den form man tycker tennet har antagit.

En båt betyder resa, en ring eller blomma förlovning eller giftermål, små smulor eller skrovlighet pengar, en fågel betyder lycka och så vidare. Text från Midvinterglöd

Tess hittar på ett nytt eget ord: Possimister. En possimist är någon som är positiv och ser livet optimistiskt.

Mattias sökande av hantverk resulterar i att Tess definierar vad Mattias är bra på. Tess är bra på handarbete och hennes alster kan ni köpa i Gårdsbutiken.

Mattias är (enligt Tess) bra på tungt jobb utomhus med stora plankor och grova spikar. Mattias jobbar vidare utomhus med en lillstuga som skall nyttjas som vävstuga (poddstudio?)/bastu/rök och tillhörande utedass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *