Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Höstpyssel, valuppmaning och elpriserna

Höstpyssel, valuppmaning och elpriserna

Hösten är här och likaså Småbrukarpodden med nytt avsnitt. Frosten har bitit av potatisblasten och det börjar bli dags att skörda både råg (kanske vete) och bondbönor. 

Övrigt höstpyssel som Mattias ägnar sig år ät att förbereda inför vintern. All långved är flyttad, slaskveden kapad och klyvd (samt inkörd) och snart skall kapen flyttas med. Varför?
För att göra plats för snön så vår gårdsplan inte försvinner (ja, vi haren liten gårdsplan). Efter två vintrar börjar vi lära oss hur mycket snö det faktiskt blir 🙂

Vi diskuterar också elpriserna. Ja inte vansinnet i hur felriggad hela elmarknaden är och hur snett aktörerna tjänar på låg produktionskostnad och hur de fårprocentuellt mer betalt för överföring av samma mängd kilowatt när priset är högt jämfört med lågt.

Vi diskuterar inte heller hur folkomröstningsresultatet om kärnkraften på 1980talet ledde till den breda energiöverenskommelsen på  2000 talet eller hur märkligt det är att elen bli dyrare för att vi säljer den till andra.

Vi diskuterar mer utifrån vad som påverkar din elräkning, hur du kan jaga eltjuvar och hur vintern kommer bli intressant med tanke på att motorvärmare och kupevärmare i många fall är eldrivna och kommer kosta rejält med pengar att köra i vinter. 

I den södradelen av landet förbereder du dig genom att se till att elbilen är laddad. I den norra delen av landet pluggar vi in motor och kupevärmare en bra stund innan avfärd, det är ett måste när det är runt -20  grader.

Valet till sist då. Sätt dig in i vad du röstar på. Vad är viktigt för dig? Vilka partier driver dina frågor?  Och till sist, gå och rösta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *