Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Hur gör ni med pensionen?

Hur gör ni med pensionen?

Vi börjar med Löklandet och glider sedan in på Samurajs nosework i helgen.

Vi har haft tre olika besök på gården där två varit ”likasinnade” och ett var ett långväga bokat besök som ville se hur ett småbruk fungerar. Det är alltid lika kul att visa upp gården och få frågor kring småbrukandet.

Just en fråga från det besöket är dagens avsnitts huvudfokus. Hur tänker ni om pensionen?

Clarksons farm är favoritserien här hemma nu. Visst, Clarkson har en betydlig större gård än vad vi har men det ärändå samma typer av problem, utmaningar och glädjekällor. Serien är oerhört realistisk och transparent. Ytterst lite känns tillrättalagt vilket gör den extremt sevärd. Clarksons Farm hittar du i dagsläget på Amazon Prime.

Hur tänker ni kring pensionen? Det var en fråga som kom från ett av besöken. Det är en intressant fråga som tar en stund att besvara. Dels för att den är ställd i fel perspektiv men även med fel förutsättningar.

Pension är ju slutet på lönelivet.
Först lönearbetar du hela ditt liv och när du blir tillräckligt gammal omfattas du inte av LAS längre så du kan bli uppsagd pga hög ålder. Då har staten sett till att du har pension istället. Något du betalat in under hela ditt löneliv – det går att anse det som att du blir statsanställd i stället.
För de flesta är pensionen slutet på lönelivet och då kan de göra vad de vill.

Men vi lever ju inte ett löneliv? Vi har bytt arbetslivet mot ett arbetssamt liv. Vi lever ett liv vi inte vill ta semester ifrån. Småbruket är en livsstil som kan vara svår att förstå för den som lever lönelivet.

I lönelivet så arbetar du åt någon annan och på helger samt under din semester får du göra det du vill göra. När lönelivet är slut så går du i pension och får göra det du vill.
Att vara småbrukare är en arbetssam livsstil där vi skapar det vi behöver i form av odling och avel. Småbrukarens livsstil är ju något du lever, en livsstil där du inte har vardag och helg, där du inte har jobbveckor och semesterveckor. Det finns ju inte heller någon pensionsålder eftersom det är vår livsstil.

Som småbrukarehar vi också sänkt våra levnadsomkostnader rejält. Så mycket att även en liten pension räcker långt.

Rätt fråga hade kanske varit ”vad gör ni när ni inte orkar längre?” men det är en helt annan fråga.

Mattias har börjag fundera på odlingarna och årets odlingsfokus blir ärtor, lök, potatis, lin och spannmål. Ärtor lök och potatis är stapelvaror här hemma och med dessa som bas går det att skapa fantastiska måltider. 

Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.

Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *