Hoppa till innehåll
Hem » Bloggen » Hur mycket flingor har du i din fil?

Hur mycket flingor har du i din fil?

Veckans fråga: Hur mycket flingor/musli/granola har du i din fil/yoghurt?

Enligt en Norsk undersökning:
Samlar du 1 000 genomnittsnorrmän så är det 7 av dem som arbetar med att producera mat. De 993 andra är direkt beroende av dessa sju för att överleva.

Hur ser det ut i Sverige?
2020 var det 55 000 årsarbetarekvivalenter (1 person som arbetar heltid är 1 ÅAE, 2 personer som arbetar 50% är en ÅAE) som var aktiva inom jordbruket.
Ungefär  häften av befolkningen i Sverige är arbetsför, drygt fem miljoner alltså. Var tredje jordbruksföretagare som drev enskild firma var 65 år eller äldre år 2020

Så med det Norska exemplet så har vi 10 jordbrukare om vi samlar 1000 genomsnittssvenskar i ett rum. 3 av dem är över 65 år.

Det är ett känt faktum att bönderna inte gör mat längre. De producerar huvudsakligen råvaror till livsmedelsindustrin. Gå in i en butik och fundera över vad som skulle kunna komma direkt från bonden. Potatis och…?

Pensionsbeskeden som ramlar in. Ta en timme och se över dem! Gå in på Minpension.se och testa för att se vilken pension du kommer få framöver.

Nordiska näringsråden är inte klimatsmarta.
https://lilltorp.buzzsprout.com/664657/12611531-nordiska-naringsraden-hotar-svensk-livsmedelsproduktion

NNR används i Sverige av Livsmedelsverket för att ta fram de svenska kostråden. Nytt för 2022 är att de nu även ska innehålla rekommendationer utifrån den miljömässiga hållbarheten. Riktningen på de nya näringsrekommendationerna pekar åt ett tydligt håll – att minska och fasa ut produktionen och konsumtionen av animaliska livsmedel i Norden.

Det här är resultatet av processer där det inte spelar någon roll om kött är lokalproducerat eller importerat. Systematiskt så tas köttproduktionens nackdelar upp samtidigt som fördelar med biologisk mångfald, jordhälsa, kolinlagring med mera ignoreras.

Fisk skall vi däremot äta tre gånger i veckan.
Är fisk verkligen verkligen hållbart och klimatsmart?

Zombiebränder i Kanada
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-68228943

Lillasurdegsbageriet är nu lanserat och Tess har precis släppt produkten Gran-Olas granola (med smak av kardemumma eller kakao). Den ligger uppe för beställning i shoppen. Ta kontakt med oss om du vill att vi skall skicka till dig.

Småbrukarpoddens snackgrupp på facebook är lanserad. Du hittarden på https://bit.ly/m/lilltorp

Bjud in de som du tycker borde lyssna och prata!

Småbrukarpoddens snackgrupp är lanserad (på facebook). Du hittar den direkt på https://www.facebook.com/groups/724343842855485 eller via Länk i bion.

Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.

Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *